Antena 3 CNN Timp liber Film Berlinale 2015: Ada Solomon în competiţie cu Jafar Panahi şi fraţii Dardenne

Berlinale 2015: Ada Solomon în competiţie cu Jafar Panahi şi fraţii Dardenne

Berlinale 2015: Ada Solomon în competiţie cu Jafar Panahi şi fraţii Dardenne
09 Feb 2015   •   10:54

Ada Solomon, producătorul “AFERIM!”, intră în cursa pentru Ursul de Aur – marele premiu al Festivalului Internaţional de film de la Berlin - alături de Jafar Panahi, fraţii Dardenne sau Juan de Dios Larrain.

“AFERIM!”, în regia lui Radu Jude, este o coproducţie România (Hi Film şi Mulberry Development), Bulgaria (Klas Film) şi Cehia (Endorfilm).

Premiera mondială a filmului este programată miercuri, 11 februarie, la ora locală 16:00.

Producţiile realizate de Jahar Panahi (“Taxi”), fraţii Dardenne (“Journal d’une femme de chambre” semnat de Benoit Jacquot), Nicolas Gonda (producătorul filmelor lui Terrence Malick şi al “Knight of Cups”), sau Juan de Dios Larrain (producătorul lungmetrajelor “El Club” și “No” semnate de Pablo Larrain şi “Gloria” al lui Sebastian Lelio) intră în cursa pentru Ursul de Aur acordat producătorului filmului.

Ada Solomon revine în Competiţia Oficială a Berlinalei la doi ani după câştigarea primului Urs de Aur, pentru lungmetraj, din istoria filmului românesc pentru pelicula “Poziţia Copilului” (regia Călin Peter Netzer).

Ada Solomon este producătorul celor mai importante filme semnate de Radu Jude: “Lampa cu căciulă” (2006), cel mai premiat scurtmetraj din istoria cinematografiei româneşti, (câștigător a peste 50 de distincţii la festivaluri internaționale printre care Sundance, San Francisco, Los Angeles, Uppsala), “Alexandra” (2007) (selectat la Clemont-Ferrand, premiat la Oberhausen). Lungmetrajul de debut al lui Jude – “Cea mai fericită fată din lume” (2009) (câştigător al premiului NHK la Sundance şi a grantului Hubert Bals) a fost recompensat cu premiul CICAE la Berlinale 2009. A fost selecţionat în peste 50 de festivaluri printre care Toronto, New Directors/New Films - New York, Salonic, Sarajevo și Londra. Filmul a fost lansat în cinematografele din Franța, Marea Britanie, Austria şi Spania. “Toată lumea din familia noastră” (2012), cel de-al doilea lungmetraj a fost proiectat în premieră mondială în cadrul secţiunii Forum de la Berlinale.  

A obţinut Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel Mai Bun Actor la Namur IFF, Marele Premiu CinEast IFF, a fost selectat în peste 30 de festivaluri și a fost lansat în Franţa, Olanda și Ungaria. Cele mai recente scurtmetraje “O umbră de nor” (2013) şi “Trece şi prin perete” (2014) au fost prezentate la Cannes în secţiunea Quinzaine des Realisateurs. Cel din urmă a fost recompensat cu Mențiunea Specială a juriului.

În prezent, Ada Solomon se află în procesul de dezvoltare a noului lungmetraj semnat de Radu Jude, “Inimi cicatrizate”, adaptarea romanului lui Max Blecher.

Ada Solomon a mai produs scurtmetraje multi-premiate realizate de Cristian Nemescu (“Marilena de la P7”), lungmetrajele de debut ale lui  Răzvan Rădulescu (“Felicia, înainte de toate”), Paul Negoescu (“O lună în Thailanda”), Vali Hotea (“Roxanne”) și documentare realizate de Alexandru Solomon (“Kapitalism, rețeta noastră secretă”, “Cold Waves - Război pe calea undelor”).

Unul dintre cele mai de amploare proiecte cinematografice româneşti din ultimii ani, “AFERIM !” în regia lui Radu Jude, este un un film istoric a cărui acţiune are loc în Ţara Românească a începutului de secol XIX. Un zapciu, interpretat de actorul Teodor Corban, însoţit de fiul său (Mihai Comănoiu) caută un rob fugar (Cuzin Toma).



×
Parteneri
Tzancă Uraganu, Florin Salam şi multă poliţie la priveghiul de la Iasi
x close