Antena 3 CNN Timp liber Film Călin Peter Netzer: Încă sunt şocat, încă nu m-am trezit la realitate

Călin Peter Netzer: Încă sunt şocat, încă nu m-am trezit la realitate

Călin Peter Netzer: Încă sunt şocat, încă nu m-am trezit la realitate
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Feb 2013   •   09:43

Regizorul Călin Peter Netzer a declarat, pentru agenţia Mediafax, că trofeul Ursul de Aur primit de filmul său "Poziţia copilului" la ediţia din acest an a Festivalului de la Berlin este un premiu foarte important pentru cariera lui, dar şi pentru România.
   
"Este un premiu foarte important pentru cariera mea, pentru România şi confirmă valoarea cinematografiei româneaşti. Este unul dintre cele mai mari premii din cinematografia românească, este un eveniment", a mai spus Călin Netzer.
   
El a remarcat şi faptul că filmul "Poziţia copilului" a fost primit "excepţional" de presa internaţională. "Presa internaţională a fost foarte elogioasă", a spus Călin Netzer.
   
Totodată, Călin Netzer a spus că filmul a fost vândut deja în foarte multe ţări, printre care Germania, Franţa, Italia, Grecia, Marea Britanie, SUA şi Taiwan.
   
În România, filmul "Poziţia copilului" va avea premiera oficială pe 7 martie. Filmul va intra în cinematografele româneşti pe 8 martie, a mai spus Călin Netzer.
   
Pe de altă parte, după ce a primit trofeul Ursul de Aur, sâmbătă seară, pe scena Berlinalei, Călin Netzer a declarat: "Voi încerca să spun ceva, deşi am rămas fără cuvinte. Mulţumesc Berlinalei pentru faptul că ne-a invitat aici, mulţumesc directorului festivalului, Dieter Kosslick, dar şi lui Răzvan Rădulescu, cu care am scris scenariul acestui film".
   
"Vreau să mulţumesc juriului, preşedintelui său Wong Kar Wai, pentru acest premiu minunat", a adăugat regizorul român. "Ada va continua în locul meu", a spus în încheiere, vizibil emoţionat, Călin Peter Netzer.
   
La rândul ei, producătoarea peliculei, Ada Solomon, a declarat pe scena Berlinalei: "Sunt mai obişnuită să fiu o luptătoare decât să câştig. Mulţumesc actriţei noastre principale, Luminiţa Gheorghiu, acest premiu este în mare parte şi premiul ei. Desigur, îi mulţumesc lui Călin Peter Netzer care a făcut acest film".
   
"Politicienii români ar trebui să fie mai atenţi faţă de cinematografia română şi de cineaştii români, care sunt nişte ambasadori extraordinari pentru România", a adăugat Ada Solomon.
   
"Le mulţumesc şi celor care nu au crezut în noi, care nu ne-au susţinut, pentru că ne-au făcut să devenim astfel mai puternici şi mai hotărâţi", a mai spus Ada Solomon, care şi-a încheiat discursul mulţumind femeilor puternice din România, femeilor care lucrează în industria cinematografică, dar şi Berlinalei, un festival pe care îl consideră "un atelier de talente".
   
Totodată, la conferinţa de presă care a urmat după decernarea oficială a premiilor, regizorul Călin Netzer a spus: "Încă sunt şocat, încă nu m-am trezit la realitate. Am nevoie de câteva zile până voi înţelege ce înseamnă acest premiu".
   
"Acesta este un film despre relaţia patologică dintre o mamă şi fiul ei. Restul e doar decor", a mai spus regizorul român.
   
Vorbind despre filmul său în conferinţa de presă, Călin Netzer a spus că lungmetrajul "Poziţia copilului" reprezintă "o poveste universală", iar "corupţia nu este ceva care apare doar în România".
   
Totodată, invitat de un jurnalist să definească relaţia pe care o are cu limba germană, Călin Netzer i-a răspuns vorbind în această limbă: "Când aveam şapte ani, prin 1981, am venit în Germania cu mama mea. Tatăl meu emigrase. Am locuit la Stuttgart. Prin 1981 m-am întors în România. Tatăl meu locuieşte în continuare la Stuttgart".
   
Filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, a primit, sâmbătă seară, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
   
"Poziţia copilului" s-a aflat în competiţia oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.

×
Parteneri
Români blocaţi de 24 de ore pe aeroportul din Dubai
x close