Antena 3 CNN Timp liber Film Criticii americani, impresionaţi de peliculele româneşti "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun"

Criticii americani, impresionaţi de peliculele româneşti "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun"

Criticii americani, impresionaţi de peliculele româneşti "Aurora" şi "Marţi, după Crăciun"
Sursa foto: Foto: VideoNews
29 Sep 2010   •   19:00

Criticii de film din Statele Unite s-au declarat impresionaţi de peliculele româneşti "Marţi, după Crăciun" de Radu Muntean şi "Aurora" de Cristi Puiu, potrivit The Examiner şi Indie Wire.

Publicaţia "The Examiner" apreciază prima scenă din "Marţi, după Crăciun" ca fiind "mai entuziasmantă decât orice thriller", admirând în acelaşi timp şi maniera de redare, cu mijloace minime, a tensiunii ce se clădeşte în jurul unei relaţii ce se destramă.

"Poate motivul pentru care filmele româneşti au succes este maniera superioară a actorilor de a juca sau poate este darul povestirii. Aceste lucruri fac ca filmele lor să fie impresionante. Un lucru este clar: filmele româneşti îi învaţă pe spectatori că, pentru a surprinde o lume, nu e nevoie decât să te opreşti, să tragi aer în piept şi să priveşti în jurul tău", titrează publicaţia.

În acelaşi timp, Indie Wire afirmă despre filmul lui Puiu că una dintre cele mai mari realizări din "Aurora" este "profunzimea cu care regizorul-scenarist a suprins rutina şi detaliile unor crime".

"Viorel (jucat strălucit de Puiu) este un inginer la o fabrică anonimă, care îşi împarte timpul între amanta sa şi diferite locuri din sau de lângă oraşul în care trăieşte", mai scrie Indie Wire.

"Scenariul lui Puiu face să dispară orice ar putea să dezvăluie ceva despre personaj: motivaţia psihologică, dialog relevant sau revelaţii care nu sunt necesare şi ne pune lângă o persoană care a luat o decizie secretă şi nu se îndoieşte nicio clipă de alegerea pe care a făcut-o", scrie Indie Wire. Publicaţia apreciază, de asemenea, camera fixată pe Viorel, personajul principal. "Puiu a făcut o alegere să refuze să creeze o relaţie empatică între public şi acest psihopat", mai apreciază Indie Wire.

Pelicula "Marţi, după Crăciun" îl prezintă pe Paul Hanganu care e casatorit cu Adriana de zece ani. De şase luni, Paul are o relaţie extra-conjugală cu Raluca, o dentista de 27 de ani. Bărbatul, care se chinuie să găsească timp pentru Raluca, familie şi goana după cumpărături, hotărăşte să-şi ducă fiica la dentist încă o dată înainte de Crăciun. O schimbare neaşteptată în programul Adrianei le aduce pe cele două femei pentru prima oară în aceeaşi încăpere. Întâlnirea îl obligă pe Paul să ia o decizie dificilă.



Filmul "Aurora" a lui Cristi Puiu Cadru ne introduce în existenţa semiautistă a unui individ, un bărbat între două vârste, Viorel, (Cristi Puiu) cu aceeaşi indiscreţie cu care ar face-o Big Brother.



Antena3.ro

×
Subiecte în articol: marti film
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close