Antena 3 CNN Timp liber Film Cunoscutul regizor de teatru Valeriu Moisescu a murit la 84 de ani

Cunoscutul regizor de teatru Valeriu Moisescu a murit la 84 de ani

Cunoscutul regizor de teatru Valeriu Moisescu a murit la 84 de ani
21 Oct 2016   •   08:48

Cunoscutul regizor de teatru Valeriu Moisescu a murit joi, la vârsta de 84 de ani, după o grea suferinţă. Valeriu Moisescu face parte din promoţia de aur a teatrului româneasc, avându-i colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Sanda Manu, scrie Adevărul.

Născut la Câmpina pe 1 aprilie 1932, Valeriu Moisescu face parte din promoţia de aur a teatrului romanesc, cea care a absolvit Institutul de Teatru din Bucureşti în 1956. La regie i-a avut colegi pe Lucian Pintilie, Radu Penciulescu, Mihai Dimiu si Sanda Manu. După absolvirea facultatii, a montat la teatrele din Galaţi, Oradea şi Ploiesti, cu actori care i-au fost şi mari prieteni: Mihai Paladescu, Ştefan Bănica, Ion Marinescu, Toma Caragiu, Gina Patrichi. Din 1964 a fost angajat la Teatrul Bulandra, pe care l-a slujit fără întrerupere mai bine de 25 de ani. În paralel cu o intensă activitate pedagogică - i-a indrumat pe Silviu Purcarete, Cristian Hadjiculea, Mihai Lungeanu, Claudiu Goga, Gianina Cărbunariu -, a pus in scena spectacole de succes şi la Iaşi, Craiova, la Teatrul Mic, Comedie, Nottara sau Ion Creangă.

În 1998, a fost distins cu premiul UNITER pentru întreaga activitate. Paradoxal, in perioada comunista chiar si clasicii au fost "vanati" de ochiul vigilent al cenzurii. Astfel, in 1972, spectacolul cu "Don Juan" de Moliere, realizat de Valeriu Moisescu la Bulandra, n-a mai ajuns in fata publicului. Studiindu-l cu atentie, Valeriu Moisescu a descoperit in Moliere un autor surprinzator de modern. Acesta este motivul pentru care a pus in scena de-a lungul timpului "Vicleniile lui Scapin" (1959), "Avarul" (1962), "Don Juan" (1980), "Mizantropul" (1989) si "Amphitrion" (1993).

 

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close