Antena 3 CNN Timp liber Film Echipa "Poziţia copilului": Declaraţia deputatului Cristea arată cum e poziţionată cultura în România

Echipa "Poziţia copilului": Declaraţia deputatului Cristea arată cum e poziţionată cultura în România

Echipa "Poziţia copilului": Declaraţia deputatului Cristea arată cum e poziţionată cultura în România
de S.T.    |    25 Sep 2013   •   18:35

Echipa filmului "Poziţia copilului" transmite, într-un comunicat remis Mediafax, că declaraţia deputatului Victor Cristea potrivit căreia în pelicula lui Călin Peter Netzer sunt folosite cuvinte urâte demonstrează "o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic".

"Poziţia deputatului PSD de Vaslui Victor Cristea, exprimată în timpul unei dezbateri referitoare la o lege prin care se reglementează Ordinul Artiştilor, reflectă, din păcate, o atitudine des întâlnită în rândul politicienilor şi instituţiilor din România, aceea că arta şi cultura, în general, trebuie controlate mai atent de către stat, şi demonstrează o profundă neînţelegere a ceea ce înseamnă actul artistic", se spune în comunicatul echipei filmului "Poziţia copilului".

Potrivit comunicatului, invocând "cuvintele urâte" din filmul "Poziţia copilului", regizat de Călin Peter Netzer, deputatul Victor Cristea susţine: "Cred că trebuie mai multă atenţie. Eu ştiu că în Constituţie este dreptul de exprimare, dar dreptul de exprimare prin muncă, prin roadele muncii".

"Declaraţia vine şi în contextul schimbărilor din ultimii ani, în care instituţii de cultură foarte active au fost afectate de decizii politice, iar finanţările pentru proiecte culturale s-au diminuat semnificativ. Lipsa unui sprijin coerent şi pe criterii solide din partea statului se resimte în toate domeniile culturii, inclusiv în cinematografie, cel mai bun ambasador pe care l-a avut România în ultimii ani", se spune în comunicat.

Conform sursei citate, filmul "Poziţia copilului" nu a fost premiat pentru că "se doreşte denigrarea poporului român şi minimalizarea activităţii în învăţământul nostru", ci pentru merite artistice reale, la fel ca toate celelalte filme româneşti multi-premiate în ultimii ani. "De altfel, retorica unei «conspiraţii mondiale» ar fi putut fi ignorată dacă nu ar fi fost expusă de un deputat al României cu putere de decizie în Comisia pentru Învăţământ, Ştiinţă, Tineret şi Sport", se spune în comunicat.

"Faptul că declaraţia vine din partea unui deputat care face parte din Comisia de Educaţie arată în ce fel este poziţionată cultura, cum este înţeles statutul artistului şi al produselor culturale în procesul de educaţie din România. Nu ne interesează ce promovează produsul cultural, ne interesează să analizăm cu ştiinţă şi fără ştiinţă în conţinut", declară producătoarea filmului, Ada Solomon.

"S-au scris sute de pagini despre «Poziţia copilului» în presa mondială, dar niciodată nu s-a făcut referire la limbaj. S-a remarcat, într-adevăr, calitatea dialogurilor, realismul de o profunzime rar întâlnită în scriitura acestui film. Ba, mai mult, s-a menţionat performanţa extraordinarei Luminiţa Gheorghiu, care a fost catalogată drept una dintre cele mai mari actriţe în acest moment pentru performanţa ei din «Poziţia copilului»", adaugă Ada Solomon.

"Poziţia copilului" este primul lungmetraj românesc premiat vreodată cu Ursul de Aur la Festivalul de la Berlin şi a fost desemnat să reprezinte România la Oscarul pentru cel mai bun film străin în 2014. Filmul a avut un traseu spectaculos în cinematografele din România, menţinându-se pe primele poziţii în box office-ul autohton. Până în prezent, a avut peste 115.500 de spectatori la cinema şi încasări de circa 1,25 miloane de lei.

Filmul are distribuitor în peste 20 de teritorii, inclusiv Mexic, Brazilia, Japonia, Taiwan, Australia şi Noua Zeelandă, Coreea de Sud, Norvegia, Danemarca, Grecia, Franţa, Benelux, Italia, Spania. Distribuitorul internaţional Beta Cinema negociază în prezent pentru Statele Unite, China şi ţările din Orientul Mijlociu. Recent, "Poziţia copilului" a fost lansat pe DVD şi poate fi găsit în magazinele de specialitate din ţară.

Deputatul PSD Victor Cristea a criticat, marţi, în plenul Camerei Deputaţilor, premierea filmul "Poziţia copilului", arătând că în acest lungmetraj sunt folosite expresii triviale şi poate a fost premiat pentru că se doreşte denigrarea poporului român.

În replică, deputatul Remus Cernea a spus că nu trebuie ca deputaţii să-şi dea cu părerea în legătură cu creaţiile artistice.

Citeşte şi
:

Ovidiu Cuncea: În Parlament ar trebui să se discute despre mărirea bugetului pentru filmele care aduc premii acestei ţări×

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
x close