Antena 3 CNN Timp liber Film Filmul românesc "Poziţia copilului" a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin

Filmul românesc "Poziţia copilului" a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin

Filmul românesc "Poziţia copilului" a câştigat Ursul de Aur la Festivalul de Film de la Berlin
Sursa foto: Foto: Agerpres/Xinhua
de N.B.    |    16 Feb 2013   •   21:03

Filmul "Poziţia copilului" de Călin Netzer a câştigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin. Este prima oară in istorie când un lung metraj românesc câştigă premiul.

Distincţia a fost primită de regizorul Călin Peter Netzer şi de producătorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, preşedintele juriului ediţiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin.

Filmul s-a aflat în competiţia oficială a Berlinalei 2013 alături de alte 18 filme.

Vineri seara, filmul lui Călin Netzer a primit şi premiul criticii internaţionale - FIPRESCI (Fédération Internationale de la Presse Cinématographique) la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin.

Acesta este cel de-al treilea lungmetraj al lui Călin Peter Netzer, după "Maria" (2003) şi "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeşte despre urmele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii copiilor şi cum aceştia pot fi traumatizaţi şi sufpcaţi prin dragoste.

Pelicula este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.
   
Luminiţa Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache au rolurile principale, de mamă şi fiu. Lor li se alătură mai multe importante ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.


×
Parteneri
Ce trebuie să conţină rucsacul de urgenţă în caz de cutremur
x close