Antena 3 CNN Timp liber Film La mulţi ani, Ion Besoiu! Îndrăgitul actor împlineşte azi 85 de ani

La mulţi ani, Ion Besoiu! Îndrăgitul actor împlineşte azi 85 de ani

La mulţi ani, Ion Besoiu! Îndrăgitul actor împlineşte azi 85 de ani
Sursa foto: Foto: Agerpres
11 Mar 2016   •   15:45

Ion Besoiu (n. 11 martie 1931, Sibiu) este un actor de film, radio, teatru și televiziune român. A absolvit Academia de Teatru și Muzică din Sibiu, a activat ca actor în multiple ocazii și a fost directorul teatrului Lucia Sturza Bulandra din București.

A debutat în 1957. În anii '70 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin.

Timp de 16 ani, a jucat pe scena Teatrului "Radu Stanca", din Sibiu, după care s-a mutat la București, unde a jucat la Teatrul "Lucia Sturza Bulandra" și a fost, ulterior, timp de 12 ani directorul acestui teatru.

Cele mai cunoscute roluri ale sale sunt Cloșca, în "Procesul lui Horia" (1967), Serebreakov, în "Unchiul Vanea" (1983), Polonius, în "Hamlet" (1985), Oronte, în "Mizantropul" (1989), Corifeu, în "Antigona" (1993), Ferapont, în "Trei surori" (1995), Senecus, în "Caligula" (1996), și Muhoiarov Ivan Matveevici, în "Oblomov" (2003).

Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: "Furtuna", "Neamul Șoimărestilor", "Haiducii", "Răscoala", "Mihai Viteazul", "Ciprian Porumbescu", "Păcală", "Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii", "Ultima noapte de dragoste", "Lumini și umbre".

În 2001, a fost declarat cetățean de onoare al orașului Sibiu, în care s-a născut. La 19 martie 2001, cu ocazia împlinirii vârstei de 70 de ani, președintele Ion Iliescu l-a decorat cu Ordinul Național „Steaua României”, în grad de cavaler, subliniind contribuția lui Besoiu la „dezvoltarea artei teatrale românești, prin prestigioasa și remarcabila sa activitate de actor, director de teatru și pedagog.”

În 2002, a primit Premiul de excelență al Cinematografiei Române.

 În anul 2008, la cea de-a XVI-a ediție a Galei Premiilor UNITER, i-a fost acordat premiul pentru întreaga activitate. Ion Besoiu a fost premiat la Gala Umanității 2009, devenind ambasador al umanității. De Ziua Mondială a Teatrului, la 27 martie 2011, s-a aflat printre cei șapte actori aniversați sub egida "Seniori ai teatrului și filmului românesc", alături de Florin Piersic, George Motoi, Violeta Andrei, Eugenia Maci, Tora Vasilescu și Radu Gheorghe, primind diploma "In honoris" din partea Primăriei Generale a Capitalei și a Teatrului Metropolis.

În cadrul celei de-a cincea ediții a Galei Premiilor Gopo, desfășurată la 28 martie 2011, Ion Besoiu a fost recompensat cu premiul pentru întreaga carieră. 

În data de 27 iunie 2015, alături de actrițele Valeria Seciu și Rodica Mandache, Ion Besoiu a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Capitală, fiindu-i înmânată Placheta Orașului București.

Pe 11 martie 2015, Ion Besoiu mărturisea pentru Agerpres că, la împlinirea vârstei de 84 de ani, își dorea să aibă în continuare mintea limpede și să fie sănătos. "Îmi doresc să-mi dea Dumnezeu sănătate și mintea limpede în continuare. Îmi doresc și pace pe pământ și între oameni bunăvoire, fiindcă mă îngrijorează situația aceasta de război și eu, care am trăit și războiul, sunt sătul de așa ceva. Este îngrijorător, înspăimântător ce se întâmplă acum în lume", declara în 2015 Ion Besoiu.

Maestrul Ion Besoiu a explicat, într-un interviu pentru Antena 3, că a slujit cinematograful şi teatrul, fără să considere vreodată că este un mare actor. Vezi aici interviul integral.

×
Subiecte în articol: Ion Besoiu
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close