Antena 3 CNN Timp liber Film Luminiţa Gheorghiu, în competiţie cu Juliette Binoche şi Catherine Deneuve pentru Ursul de Argint la Berlin

Luminiţa Gheorghiu, în competiţie cu Juliette Binoche şi Catherine Deneuve pentru Ursul de Argint la Berlin

Luminiţa Gheorghiu, în competiţie cu Juliette Binoche şi Catherine Deneuve pentru Ursul de Argint la Berlin
26 Ian 2013   •   14:48

Una dintre cele mai apreciate actrițe din filmul românesc, Luminița Gheorghiu, concurează pentru trofeul Ursul de Argint acordat celei mai bune actrițe, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin (7 – 17 februarie 2013), cu nume celebre din cinematografia europeană, ca Juliette Binoche și Catherine Deneuve. „Poziția copilului”, în regia lui Călin Peter Netzer, este singurul lungmetraj românesc inclus în selecția oficială a celei de-a 63-a ediții a Berlinalei. Este, totodată, primul lungmetraj în care Luminița Gheorghiu are rol principal.

Luminița Gheorghiu le reîntâlnește în competiția berlineză pe două dintre actrițele alături de care a jucat în trecut - Juliette Binoche, protagonista din „Camille Claudel 1915”, în regia lui Bruno Dumont, și Isabelle Huppert, călugăriță în „La Religieuse”, de Guillaume Nicloux. În atenția juriului prezidat de Wong Kar-wai vor intra, pentru trofeul de interpretare feminină, și Catherine Deneuve („Elle s’en va”, regia Emmanuelle Bercot), Rooney Mara („Side Effects”, regia Steven Soderbergh) sau Nina Hoss („Gold”, regia Thomas Arslan).

„Am jucat cu Juliette Binoche în «Code inconnu», iar doi ani mai târziu am întâlnit-o pe Isabelle Huppert în «Le temps du loup». Am fost teribil de impresionată de amândouă, dar, să fiu sinceră, nici nu mă așteptam să fie altfel. Amândouă erau ca niște școlărițe cuminți care ascultau de Michael Haneke, dispuse să asculte și să învețe, de o modestie rară”, povestește Luminița Gheorghiu.

Despre rolul din „Poziția copilului”, cel al unei mame posesive care se zbate să-și apropie fiul (Bogdan Dumitrache) și să-l scoată la liman dintr-o situație nefericită, spune că a fost unul dificil. Spectatorii o vor regăsi într-o altă ipostază – o femeie cu poziție socială și „relații”. „E un rol complex și foarte bine scris, care îți deschide mintea de la prima citire. Este extraordinar cât de bine au surprins scenariștii acest moment pe care orice mamă cred că l-a trăit. Nu știu cum o vor vedea ceilalți, dar mie Cornelia mi se pare o victimă, pentru că dragostea asta totală și necondiționată care o inundă, poate un pic bolnăvicioasă, se întoarce împotriva ei”, explică actrița, aflată la a doua colaborare cu regizorul Călin Peter Netzer după rolul secundar din debutul „Maria” (2003).

„Poziția copilului” va intra pe marile ecrane din întreaga țară pe 8 martie.

Trailer-ul filmului, lansat în acest weekend, poate fi vizionat aici: https://www.youtube.com/watch?v=ZtoCo9pJ2yU


Luminița Gheorghiu (63 de ani) și-a început cariera acum mai bine de 30 de ani, însă ascensiunea sa în lumea filmului este legată de câteva dintre cele mai apreciate producții ale Noului Cinema Românesc. A avut roluri secundare memorabile în „Moromeții” (1988), de Stere Gulea, și „Code Inconnu” (2000), în regia lui Michael Haneke. De-a lungul timpului, a colaborat cu regizori ca Lucian Pintilie, Alexandru Tatos sau Radu Mihăileanu, lucrând în paralel pe scena Teatrului Bulandra din București. Performanța sa în rolul asistentei din „Moartea domnului Lăzărescu” (2005), în regia lui Cristi Puiu, a fost răsplătită cu Premiul pentru interpretare la Festivalul Internațional de Film de la Namur și Premiul pentru Cea mai bună actriță în rol secundar din partea Asociației Criticilor din Los Angeles. În 2010, a fost distinsă cu Premiul Gopo pentru rolul secundar din „Francesca”, în regia lui Bobby Păunescu.

Poziția copilului” intră în cursă pentru trofeele Berlinalei alături de alte 18 filme, unele regizate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh, Jafar Panahi, Ulrich Seidl, Bruno Dumont sau Danis Tanovic. Pelicula vorbeşte cu dramatism, cu emoţie, dar şi cu umor, despre traumele sufocării copiilor prin dragoste şi despre amprentele pe care le lasă părinţii asupra personalităţii acestora. Filmul este, totodată, o radiografie a high-class-ului românesc contemporan şi vorbeşte despre trafic de influenţă şi corupţie la nivel mic în instituţiile de bază ale societăţii şi extensiile acestora asupra întregului sistem socio-economic din România de azi.

În distribuția filmului, alături de Luminița Gheorghiu şi Bogdan Dumitrache (câştigător al Premiului pentru cel mai bun actor la Festivalul de la Locarno pentru rolul din „Din dragoste cu cele mai bune intenţii”, de Adrian Sitaru) figurează nume cunoscute ca Nataşa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Brănescu şi Vlad Ivanov.

Scenariul este semnat de Răzvan Rădulescu şi Călin Peter Netzer, directorul de imagine este Andrei Butică, montajul și sound design-ul îi aparțin Danei Bunescu, decorurile sunt realizate de Mălina Ionescu, sunetul – de Cristian Tarnovețchi, costumele de Irina Marinescu, iar machiajul de Dana Roșeanu și Domnica Sava. Producătorii filmului sunt Călin Peter Netzer și Ada Solomon.

Poziţia copilului” este o producţie Parada Film în co-producţie cu Hai Hui Entertainment, realizată cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, ThomasVille, Soti Cable Neptun, cu participarea HBO România.

Noutăți, fotografii și imagini video puteți găsi și pe pagina de Facebook a filmului: https://www.facebook.com/PozitiaCopilului.


 

 

 

×
Subiecte în articol: pozitia copilului
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close