Antena 3 CNN Timp liber Film Oliver Stone îşi doreşte să vadă "un Hugo Chavez în fruntea Statelor Unite"

Oliver Stone îşi doreşte să vadă "un Hugo Chavez în fruntea Statelor Unite"

Oliver Stone îşi doreşte să vadă "un Hugo Chavez în fruntea Statelor Unite"
02 Iul 2010   •   17:56

Regizorul Oliver Stone, al cărui documentar "South of the Border" despre politica de stânga din America Latină este lansat, vineri, în Statele Unite, a declarat că îşi doreşte să vadă "un Hugo Chavez în fruntea Statelor Unite", considerându-l pe liderul venezuelean un adevărat model de urmat. "Orice s-ar spune, adevărul este că Hugo Chavez şi guvernul său redistribuie bani către popor, ajută mulţi oameni şi nu se află acolo pentru a îmbogăţi marile companii, iar acest lucru este cel mai important", a declarat Oliver Stone, celebrul regizor al filmelor "Născut pe 4 iulie", "JFK" şi "Wall Street", într-un interviu acordat agenţiei AFP.

În documentarul său, cineastul american doreşte să denunţe "dezinformarea" care domneşte, în opinia sa, în Statele Unite, de fiecare dată când se vorbeşte despre Hugo Chavez.
"Am dorit să arăt faţa ascunsă a istoriei unei ţări (Statele Unite, n.r.), intoxicată de minciuni", a adăugat regizorul american.

Denunţând "numeroasele tâmpenii" scrise despre Hugo Chavez în fiecare săptămână în New York Times şi Washington Post, Oliver Stone consideră că libertatea presei este mai mare în Venezuela decât în Statele Unite.
"Acolo, poţi să spui tot ce vrei. Aici, nu poţi spune, de exemplu, trebuie să-l dăm jos pe Obama", a precizat cineastul american.

Închiderea posturilor de radio în Venezuela, denunţată de opoziţie, reprezintă "o minciună" pentru Oliver Stone, care admite faptul că simte o admiraţie fără limite pentru "combatantul Chavez", cu riscul de a-şi pierde, uneori, simţul critic.
"Posturile de radio au fost închise din motive tehnice. Dintre cele 1.000 de posturi de radio din ţară, 30 au fost închise din motive tehnice, probleme legate de autorizaţia de funcţionare şi pentru faptul că unele încălcau legile ţării", a explicat Stone.

Iar cele care au rămas "se opun, în majoritate, politicii lui Chavez, aşa că nu trebuie să exagerăm", a adăugat cineastul american.
Regizorul consideră că opoziţia venezueleană, departe de a fi redusă la tăcere, dispune de suficiente mijloace pentru a se exprima: "Intraţi pe YouTube şi veţi constata că acolo există doar ticăloşenii despre Chavez. Din acest motiv trebuie să existe o contragreutate în această poveste".

Oliver Stone a preferat să nu apeleze la subtilităţi pentru a descrie situaţia din Venezuela şi merge, în filmul său, până într-acolo încât chiar revendică acest lucru: "Este important să fii simplu". Pentru regizorul american, opozanţii schimbărilor care au loc în America Latină doresc să transforme dezbaterile pe această temă într-o chestiune mai complicată decât este în realitate.

"Atunci când eşti împotriva unui lucru, îl faci să pară întunecat, dificil de înţeles, mai complex decât este în realitate. Însă, uneori, trebuie să vezi lucrurile în alb şi negru. Trebuie să spui lucrurilor simple pe nume, precum fraza următoare: Băncile nu ar trebui să îşi păstreze toate profiturile doar pentru ele".

"Când Chavez şi preşedintele brazilian Lula au ajuns la putere, ei au spus: Vrem să fim stăpânii resurselor noastre naturale, petrolul este al nostru, gazul este al nostru, ele aparţin poporului. Vrem să redistribuim profiturile către popor. Şi ei chiar au făcut acest lucru", a adăugat Oliver Stone.

"Sunt cu 10 ani înainte faţă de Statele Unite. Aici, le permitem companiilor petroliere să fure totul şi să încaseze toate profiturile. Şi ce fac ele cu banii? Îşi acordă singure bonusuri, îi plătesc pe acţionari, plătesc salarii mari, dar nu fac absolut nimic pentru a ajuta populaţia", a conchis cineastul american.

Oliver Stone, un veteran al Războiului din Vietnam, este cunoscut pentru filmele sale cu miză ideologică, fiind dublu câştigător al Oscarului pentru regia filmelor "Plutonul" (1986) şi "Născut pe 4 iulie" (1989). Începând cu "JFK" până la "Născuţi asasini", filmele lui Stone au generat mereu controverse. Un alt film recent al său, intitulat "W", despre fostul preşedinte american George W. Bush, a fost lansat în 2008, cu câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale americane. În "W", regizorul a construit intriga pe baza conflictului oedipian dintre preşedintele George W. Bush şi tatăl său, fostul preşedinte George H. W. Bush.

Foto: austinfilmfestival.com

Antena3.ro

×
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close