Antena 3 Timp liber Film Oscar 2013: "După dealuri", al lui Mungiu, pe lista de propuneri pentru nominalizări la cel mai bun film străin

Oscar 2013: "După dealuri", al lui Mungiu, pe lista de propuneri pentru nominalizări la cel mai bun film străin

de M.Z.    |    21 Dec 2012   •   19:05
Oscar 2013: "După dealuri", al lui Mungiu, pe lista de propuneri pentru nominalizări la cel mai bun film străin
Sursa foto: Foto: Agerpres

Lungmetrajul "După dealuri", de Cristian Mungiu, a fost inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin, la ediţia din 2013, informează oscars.org, potrivit Mediafax.

Aceasta este pentru prima dată când filmul unui regizor român este inclus pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la premiul Oscar.

Lista scurtă de propuneri pentru nominalizări la ediţia din 2013 a premiilor Oscar, la categoria cel mai bun film străin, cuprinde nouă filme.

În afară de filmul semnat de Mungiu, pe lista scurtă de propuneri se află: "Amour", de Michael Haneke (Austria), "War Witch", de Kim Nguyen (Canada), "No", de Pablo Larrain (Chile), "A Royal Affair", de Nikolaj Arcel (Danemarca), "The Intouchables", de Olivier Nakache şi Eric Toledano (Franţa), "The Deep", de Baltasar Kormakur (Islanda), "Kon-Tiki", de Joachim Ronning şi Espen Sandberg (Norvegia), "Sister", de Ursula Meier (Elveţia).

Din aceste nouă filme vor fi făcute cele cinci nominalizări la premiul Oscar pentru cel mai bun film străin pe 2013. Nominalizările la cea de-a 85-a ediţie a premiilor Oscar vor fi anunţate pe 10 ianuarie.

Ce premii a mai luat pelicula "După dealuri"


Filmul "După dealuri" spune povestea a două fete, Alina (Cristina Flutur) şi Voichiţa (Cosmina Stratan), care au crescut împreună la orfelinat şi s-au regăsit apoi într-o mănăstire izolată din România. Alina vrea să plece de acolo pentru a se stabili în Germania şi îşi doreşte ca Voichiţa să vină cu ea. Însă Voichiţa este ataşată profund de viaţa de la mănăstire. Atunci când Alina îl înfruntă pe preot, tânăra este dusă la spital, iar persoanele care o îngrijesc încep să creadă că este posedată de diavol.

Pentru filmul "După dealuri", Cristian Mungiu a primit premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes 2012, în timp ce Cristina Flutur şi Cosmina Stratan au primit, ex-aequo, premiul pentru interpretare.

Recent, lungmetrajul "După dealuri" a câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană.

Totodată, "După dealuri" a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). Lungmetrajul regizat de Cristian Mungiu a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană şi la premiile Satellite.

Mungiu, un câştigător

În 2008, filmul "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", regizat de Cristian Mungiu, o dramă despre avorturile ilegale din perioada comunistă a ţării noastre, care câştigase cu un an înainte prestigiosul trofeu Palme d'Or atribuit la Festivalul de Film de la Cannes, era considerat unul dintre lungmetrajele favorite în cursa pentru premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film străin", dar a fost trecut cu vederea de membrii cu drept de vot din Academia de film americană şi nu a fost nominalizat. Această scăpare a condus la schimbarea regulamentului Academiei, care a decis ca nominalizările la secţiunea "cel mai bun film străin" nu mai fie stabilite prin voturile tuturor membrilor ei, ci de către un comitet special de cineaşti.

De asemenea, Cristian Mungiu a declarat pentru publicaţia Entertainment Weekly că faptul că filmul pentru care a obţinut Palme d'Or la Cannes în 2007, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", nu a fost nominalizat la Oscar, a adus, "în mod ciudat", mai multă faimă echipei acestui lungmetraj.

Filmul "După dealuri'' al lui Cristian Mungiu este o peliculă ''fenomenală'', despre care s-a scris ''nedrept de puţin'' după Festivalul de la Cannes, unde filmul a câştigat două premii, respectiv pentru scenariu şi pentru cele mai bune actriţe.

Citeşte şi Le Figaro: "Cristian Mungiu, un geniu al Carpaţilor"

New York Times: "După dealuri" este un film excelent, chiar dacă nu ca "lovitura de trăsnet" "4, 3, 2"
Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close