Antena 3 Timp liber Film Regizorul Viorel Branea a murit în urma unui infarct

Regizorul Viorel Branea a murit în urma unui infarct

14 Mai 2013   •   10:15
Regizorul Viorel Branea a murit în urma unui infarct

Regizorul şi actorul Viorel Branea, care a jucat alături de artişti precum Mircea Albulescu, Ion Caramitru şi Ştefan Bănică, a murit luni, în urma unui infarct, informează un comunicat remis Mediafax.
   
Viorel Branea s-a născut în judeţul Sibiu, pe 26 aprilie 1942, şi a fost absolvent al Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L.Caragiale" din Bucureşti, în 1965, şi al Facultăţii de Filosofie a Universităţii din Bucureşti, în 1976.
   
A fost membru al Uniunii Cineaştilor din România, din 1977, al Uniunii Teatrale din România (ATM), din 1973, al Asociaţiei Profesioniştilor de Televiziune din România, din 1994.
   
A debutat ca actor în 1965, în piesa "Furtuna", de William Shakespeare, avându-i ca parteneri pe Septimiu Sever, Mircea Albulescu, Ion Caramitru, Mariela Petrescu, Ştefan Bănică. Între anii 1965 - 1977, el s-a remarcat ca actor şi regizor de teatru în spectacole montate la Cluj, Piatra-Neamţ şi Sibiu.
   
În perioada 1977 - 2000 s-a distins ca regizor de film la studiourile cinematografice "Bucureşti" (Buftea) şi "Alexandru Sahia", precum şi la Televiziunea Română. A realizat numeroase filme documentare prezentate la festivaluri din România, Franţa, Finlanda, Cehoslavacia, Italia, dintre care s-au remarcat filmele premiate "Apocalips 90", "Şi clasa noastră muncitoare merge în paradis".
   
În 2009 a fost distins de Preşedinţia României cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler pentru întreaga activitate.
   
Înmormântarea va avea loc la Sibiu.Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close