Antena 3 CNN Timp liber Film Romii intră din nou în atenţia italienilor. De data aceasta, ca subiect de documentar

Romii intră din nou în atenţia italienilor. De data aceasta, ca subiect de documentar

Romii intră din nou în atenţia italienilor. De data aceasta, ca subiect de documentar
Sursa foto: Foto: INTACT Images
17 Iul 2011   •   12:31
Romii din România sunt eroii unui documentar realizat de doi regizori italieni. Filmul, intitulat "Locurile comune", urmăreşte povestea unei tabere de romi de la marginea oraşului Torino.

Printre poveştile prezentate în documentarul de 26 de minute se regăsesc şi 500 de ţigani români care s-au instalat abuziv pe câmpurile de la marginea oraşului italienesc.

Cu toate că romii insistă că s-au mutat din ţara lor natală pentru a duce o viaţă mai bună, condiţiile de care s-au lovit în Italia par să fie mult mai aspre decât cele de acasă. Oamenii nu au acces la apă, electricitate sau reguli igienice minime. Iar dusul copiilor la şcoală pare un vis greu de împlinit în momentul de faţă.

Documentarul prezintă însă şi poveşti ale romilor care au reuşit să-şi construiască o viaţă în Italia. Aceştia au locuri de muncă şi îşi duc copii la şcoală. Deşi au fost priviţi la început cu teamă de italieni, în cele din urmă au fost acceptaţi.

În Italia aproximativ jumătate dintre romi au cetăţenie italiană. Dintre aceştia, cei mai mulţi provin din Bulgaria, 8,4%, şi din România, 8%.

×
Subiecte în articol: romi documentar tigani Bulgaria România
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close