Antena 3 Timp liber Film Scurtmetrajul "Ca o umbră de nor", în regia lui Radu Jude, a fost selecţionat la Cannes

Scurtmetrajul "Ca o umbră de nor", în regia lui Radu Jude, a fost selecţionat la Cannes

23 Apr 2013   •   16:53
Scurtmetrajul "Ca o umbră de nor", în regia lui Radu Jude, a fost selecţionat la Cannes

Cel mai recent scurtmetraj realizat de regizorul Radu Jude, "Ca o umbră de nor", a fost selecţionat în secţiunea "Quinzanne des Réalisateurs" din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes. Evenimentul de pe Croazetă va avea loc în perioada 16 – 26 Mai 2013, potrivit unui comunicat remis antena 3.ro.

Scurtmetrajul "Ca o umbră de nor" spune povestea unui preot, interpretat de regizorul de teatru Alexandru Dabija, care într-o zi toridă de vară este chemat la căpătâiul unei muribunde pentru a-i spune o rugăciune.

Regizorul Radu Jude spune: "Sunt numeroase sensuri posibile care pot fi găsite în acest film. Poate că cel mai important este exprimat într-un fragment din rugăciunea rostită de personajul principal: ticăloasa mea viaţă ca un somn a trecut, ca o umbră de nor...".

Din distribuţia scurtmetrajului, fac parte pe lângă Alexandru Dabija - Şerban Pavlu, Mihaela Sîrbu, Olga Taisia Podaru, Gabriel Spahiu, Adina Cristescu, Marilena Chelaru, Mihaela Alexandra Anton, Silviu Mircescu. Scenariul este semnat de Florin Lăzărescu şi Radu Jude, imaginea a fost realizată de Marius Panduru, scenografia şi costumele poartă semnătura Augustinei Stanciu. Producătorul filmului este Ada Solomon.

Radu Jude este regizorul scurtmetrajelor câştigătoare a numeroase premii "Lampa cu căciulă" şi "Alexandra". Lungmetrajul de debut, "Cea mai fericită fată din lume" a fost distins cu Premiul CICAE la Festivalul de la Berlin, Premiul FIRESCI la Festivalul de la Sofia, Premiul pentru Cel mai bun scenariu la B-EST International Film Festival si Premiul FIPRESCI la IndieLisboa.

Cel de-al doilea lungmetraj realizat de Radu Jude, "Toată lumea din familia noastră", a fost proiectat în premieră mondială la Festivalul Internaţional de Film de la Berlin, în secţiunea Forum, şi a avut premiera în cinematografele din România în luna aprilie 2012. "Toată lumea din familia noastră" a obţinut, printre altele, Marele Premiu al Festivalului de la Sarajevo, Marele Premiu Bayard d’Or şi Premiul pentru Cel mai bun actor la Namur IFF, Marele Premiu la CinEast IFF, Trofeul Festivalului Internaţional de Film Anonimul, Premiul Zilelor Filmului Românesc la TIFF şi Premiul pentru regie alaturi de Premiul Publicului la B-EST IFF.

"Quinzaine des Réalisateurs" este o secţiune specială din cadrul Festivalului de Film de la Cannes, care are ca scop prezentarea varietăţii de expresie din cinematografia mondiala.

De-a lungul timpului, în cadrul secţiunii "Quinzanne des Réalisateurs" au fost prezenţi regizori precum Werner Herzog, Martin Scorsese, Michael Haneke, Jim Jarmush, Luc şi Jean-Pierre Dardenne.

Scurtmetrajul "Ca o umbră de nor" este o producţie Hi Film realizat cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei şi SEE Cinema Network.

×
Parteneri
x close