Antena 3 CNN Timp liber Film Tragedie în cinematografie. A murit "magicianul" filmului egiptean

Tragedie în cinematografie. A murit "magicianul" filmului egiptean

Tragedie în cinematografie. A murit "magicianul" filmului egiptean
Sursa foto: Foto:wikipedia.org
13 Noi 2016   •   10:48

Actorul egiptean Mahmoud Abdel Aziz a murit sâmbătă seară la vârsta de 70 de ani, după o carieră prolifică marcată în special de filme angajate care au făcut din el unul dintre reperele celei de a şaptea arte în lumea arabă, scrie AFP, citat de Agerpres.

Funeraliile acestui actor mitic al filmului egiptean, născut în iunie 1946 în Alexandria, vor avea loc duminică după-amiază într-o moschee de la periferia Cairo.

El a murit sâmbătă seară "într-un spital din Cairo, după ce a pierdut lupta cu boala", a declarat pentru AFP un responsabil al sindicatului actorilor egipteni, Sameh al-Sirity.

După un debut promiţător într-un serial de televiziune, tânărul absolvent al unei facultăţi de agronomie şi-a început în anii '70 cariera pe marele ecran. Actorul a jucat de-a lungul vieţii în peste 90 de lung-metraje, sub bagheta celor mai mari regizori egipteni.

Mahmoud Abdel Aziz a rămas celebru pentru rolul său din filmul "Al Kit-Kat" (1991), un film realizat de unul din maeştrii cinematografului realist, Daoud Abdel Sayed, în care a interpretat rolul unui şeic orb şi simpatic care visa să conducă o motocicletă.

Rolul său în filmul lui Radwan al-Kashef, "Magicianul (2001)", îi va aduce supranumele de "magician" al cinematografiei egiptene. Filmul prezinte aventurile rocamboleşti ale lui Mansour, tată celibatar care se îndrăgosteşte de vecina sa abandonată de soţul ei şi care trebuie să-şi crească singură fiul.

În anii 80 el a deţinut rolul principal în serialul de televiziune Raafat El-Hagan, în care joacă rolul unui spion egiptean în Israel. El a revenit în televiziune spre finalul carierei, apărând în mai multe seriale.

Actorul a fost recompensat de mai multe ori în lumea arabă pentru performanţele sale actoriceşti.

×
Subiecte în articol: doliu
Parteneri
Românii care vor fi obligați să își instaleze al doilea contor pentru energie
x close