Antena 3 CNN Timp liber Film Victora filmului "Poziţia copilului", salutată în presa internaţională

Victora filmului "Poziţia copilului", salutată în presa internaţională

Victora filmului "Poziţia copilului", salutată în presa internaţională
Sursa foto: Foto: Agerpres
17 Feb 2013   •   15:35

Victoria filmului "Poziţia copilului" la ediţia 2013 a Berlinalei a fost salutată de presa internaţională, care a remarcat calitatea deosebită a filmului şi a jocului actorilor din distribuţie, subliniind totodată statutul României de mare putere cinematografică în circuitul festivalurilor europene.
   
Agenţia de presă Reuters, BBC, revista Variety şi publicaţia The Hollywood Reporter au salutat victoria de la Berlin a filmului "Poziţia copilului", de Călin Peter Netzer.
   
Potrivit agenţiei de presă Reuters, România a obţinut încă un trofeu major în circuitul festivalurilor europene de film, sâmbătă, atunci când pelicula "Poziţia copilului" a câştigat Ursul de Aur la Berlin, cimentând astfel statutul acestei ţări (România, n.r.) de mare putere în cinematografia mondială din era post-comunistă.

Filmul, regizat de Călin Peter Netzer, spune povestea Corneliei, o femeie cu un caracter dominator, care se foloseşte de toate trucurile posibile pentru ca fiul ei să nu ajungă la închisoare după ce a ucis un adolescent într-un accident de automobil.
   
Agenţia Reuters afirmă în continuare într-un articol postat duminică pe site-ul ei că victoria de la Berlinală a filmului lui Netzer completează o listă impresionantă de alte filme care au avut succes la festivaluri importante precum cele de la Berlin şi de la Cannes, ajutând astfel cinematografia românească să devină accesibilă unui public mai larg.
   
Unii dintre cei mai talentaţi regizori din România, care au profitat de libertatea artistică apărută în ţara noastră după moartea dictatorului Nicolae Ceauşescu în 1989, refuză discuţia despre apariţia unui "nou val" în cinematografia română, susţinând că acest "nou val" include stiluri şi poveşti extrem de diferite între ele. Însă, afirmă Reuters, de când "Moartea domnului Lăzărescu", de Cristi Puiu, a făcut furori la Cannes în 2005 şi, doi ani mai târziu, compatriotul său Cristian Mungiu a câştigat Palme d'Or cu drama "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", cinematografia românească s-a menţinut cu fermitate pe "harta" cinema-ului european.
   
"Este o recunoaştere, cred, a faptului că cinematografia română încă produce cinema de bună calitate. Acest lucru se întâmplă de mulţi ani, iar acest premiu confirmă acest fapt", a declarat Călin Peter Netzer pentru Reuters, după ce a primit Ursul de Aur pentru cel mai bun film la cea de-a 63-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Berlin.
   
Şi BBC remarcă faptul ca Ursul de Aur a revenit unui cineast român, Călin Peter Netzer, iar victoria de la Berlin a filmului său, "Poziţia copilului", a fost salutată şi pe fluxul de ştiri al agenţiei de presă France-Presse, dar şi de publicaţia americană The Hollywood Reporter.
   
Potrivit multor specialişti din industria cinematografică, victoria de la Berlin va ajuta filmul "Poziţia copilului" să fie distribuit în cât mai multe teritorii, deşi anumiţi critici spun că jocul uluitor al personajelor principale, atât cel al mamei cât şi cel al fiului, ar putea limita această distribuţie în anumite ţări din afara continentului european.
   
"Exista o legătură instantanee între public şi cele două tinere femei din ?4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile?, care nu există, intenţionat, în ?Poziţia copilului?", a declarat Jay Weissberg, critic de film la celebra publicaţie americană Variety.  "Mama este un personaj monstruos, iar fiul ei este chiar şi mai rău decât ea", a continuat acelaşi critic american.
   
Acelaşi critic de la revista Variety s-a declarat impresionat de felul în care actriţa română Luminiţa Gheorghiu a interpretat personajul Cornelia şi a considerat că performanţa ei a fost una dintre cele mai bune prestaţii actoriceşti feminine de la Berlin, regretând cu această ocazie faptul că astfel de roluri, scrise pentru femei mature, sunt scrise foarte rar la Hollywood.

×
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close