Antena 3 CNN Timp liber Fun Căpitanul Nemo, varianta ucraineană. Şi-a construit propriul submarin în garaj

Căpitanul Nemo, varianta ucraineană. Şi-a construit propriul submarin în garaj

Căpitanul Nemo, varianta ucraineană. Şi-a construit propriul submarin în garaj
11 Sep 2012   •   15:37

Vasily Chikur, un ucrainean din Odessa, a proiectat şi construit un submarin, dornic de a explora, de unul singur, adâncurile marine. El a efectuat deja câteva teste, pe care le-a trecut cu brio, în apele Mării Negre.

Inventatorul are două licenţe universitare, dar niciuna în domeniul maritim. El a studiat medicina şi Dreptul, şi după cum spune el, misterele lumii subacvatice l-au fascinat încă din vremea copilăriei.
Ideea de a îşi construi propriul submarin a venit în timpul unei petreceri, atunci când a spus că-şi doreşte să construiască un submersibil, cu un singur loc, chiar la el în garaj.
Prietenii din jur au făcut haz pe seama lui, dar acest lucru l-a ambiţionat şi mai tare.

Timp de doi ani, a lucrat la acest proiect, iar piesele necesare, pe care nu le putea fabrica în garajul său, le-a comandat de pe internet.

Acum, tânărul se mândreşte cu realizarea sa, chiar dacă investiţia l-a costat peste 12 mii de dolari.
Submarinul "Chikur" poate atinge o viteză de şapte km/h, la suprafaţă, şi 5 km/h, în modul submersibil.
El se poate scufunda la o adâncime de aproape 100 de metri, iar autonomia de navigare este 50 de mile marine.

Vasily, sau căpitanul Nemo, aşa cum a fost poreclit de apropiaţi, a spus că nu a avut nevoie de îndrumări sau cursuri speciale pentru a construi ambarcaţiunea şi s-a folosit doar de cunoştinţele dobândite în şcoală.
Submarinul lui se scufundă prin metode fizice simple, când rezervoarele de apă se umplu, iar revenirea la suprafaţă se produce cu ajutorul unui compresor care scoate apa din aceleaşi containere.
La bordul submersibilului mai există o cameră de balast, care poate fi folosită în cazul unei ieşiri la suprafaţă urgente. De asemenea, un rezervor cu aer este ataşat vehiculului acvatic.

Vasily speră ca prototipul său să fie produs în serie, de către un investitor interesat, pentru ca toţi mai mulţi oameni să se bucure de invenţia lui.

×
Subiecte în articol: submarin
Parteneri
Atenţionare meteo ANM: Ploi, vijelii, lapoviţă şi ninsoare
x close