Antena 3 CNN Timp liber Fun Şopârla Pinocchio a fost redescoperită în Ecuador după 50 de ani în care s-a crezut că a dispărut

Şopârla Pinocchio a fost redescoperită în Ecuador după 50 de ani în care s-a crezut că a dispărut

Şopârla Pinocchio a fost redescoperită în Ecuador după 50 de ani în care s-a crezut că a dispărut
07 Oct 2013   •   15:34

Nu este o minciună: şopârla Pinocchio este una dintre speciile de animale care a fost considerată dispărută încă de acum 50 de ani, dar o echipă de cercetători a redescoperit-o în Pădurile Ecuatoriale.

După 3 ani în care o echipă de fotografi şi cercetători a căutat şopârla cu nasul ca al lui Pinocchio, aceasta a fost redescoperită recent într-o porţiune a pădurii tropicale din Nord- Vest, a declarat Alejandro Arteaga, unul dintre fondatorii educaţionali şi de ecotursim ai campaniei Tropical Herping, care a fost implicat în căutare.

Denumit şi Pinocchio anole (anole fiind o specie de şopârlă) - numele i se trage de la celebrul personaj al scriitorului italian Carlo Collodi, o păpuşă din lemn al cărui nas creştea de câte ori minţea - animalul a fost descoperit pentru prima dată în 1953, dar între anii 1960 şi 2005 nu a mai fost văzut. Un ornitolog susţine că ar fi zărit un asemenea specimen pe un drum în acelaşi loc unde a fost descoperit, în Nord-Vestul Ecuadorului.

De obicei, oamenii de ştiinţă caută şopârlele noaptea, atunci când cele mai multe dorm, iar culoarea lor devine palidă şi există o probabilitate mai mică să fugă şi să se ascundă.

Unul dintre membrii echipei de cerectători a descoperit un mascul Pinocchio anole agăţat de o ramură lângă un pârâu în luna ianuarie. Echipa a rămas acolo pentru a-l putea fotografia dimineaţa în habitatul lui natural.

"După ce am căutat atât de mult timp...a fost extrem de palpitant să gasim acestă şopârlă ciudată", a declarat Alejandro Artega.

Artega şi colegii lui au căutat atât de mult acest exemplar pentru că era ultima specie pe cale de dispariţie de care aveau nevoie pentru a finaliza cartea "The Amphibians and Reptiles of Mindo", (Amfibieni şi reptile din Mindo), o regiune rurală aflată aproape de Quito, capitala Ecuadorului. Cartea a fost publicată în această vară.

×
Subiecte în articol: soparla ecuador
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close