Antena 3 CNN Timp liber Muzică Boala vacii nebune opreşte producţia de coarde muzicale veritabile. Vezi explicaţia oficialilor europeni

Boala vacii nebune opreşte producţia de coarde muzicale veritabile. Vezi explicaţia oficialilor europeni

Boala vacii nebune opreşte producţia de coarde muzicale veritabile. Vezi explicaţia oficialilor europeni
Sursa foto: Foto: niutoday.info
28 Noi 2011   •   13:52

O dispoziţie a Uniunii Europene pune în pericol industria muzicală. UE intenţionează să scoată în afara legii folosirea intestinelor de vacă la instrumentele cu coarde din cauza bolii vacii nebune, informează The Telegraph.

Tehnica datează de sute de ani, iar fabricanţii de instrumente muzicale o folosesc încă pentru a reda cât mai fidel opere ale marilor compozitori precum Purcell, Handel, Vivaldi şi Bach.

Muzicienii din întreaga lume sunt intrigaţi. Aceştia susţin că această măsură pune în pericol o întreagă industrie şi că va avea urmări dezastruoase în recreerea fiecărui aspect al muzicii, aşa cum a fost ea gândită şi compusă de mari compozitori ai secolelor XVII -XVIII.

Explicaţia oferită de oficialii europeni a fost aceea că există riscul ca muzicienii să se îmbolnăvească de boala vacii nebune. Insă criticii acestei măsuri spun că ar fi nevoie ca muzicienii să mestece instinele pentru a lua boala. “De ce ar vrea cineva să ronţăie coardele unei harpe?”, intreabă retoric un producător din Norfolk.

Restricţiile privind confecţionarea coardelor din intestine de vacă au fost impuse deja, de aproape un deceniu, în câteva state din Uniunea Europeană.

În unele state, producţia coardelor naturale a fost deja oprită şi înlocuită cu producţia coardelor sintetice.

În alte state, ele nu au fost încă interzise, însă producătorii de coarde pentru instrumente muzicale sunt sub o presiune imensă.

×
Subiecte în articol: UE industrie
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close