Antena 3 CNN Timp liber Film Curtea de Apel a decis: Credidam gestionează în continuare drepturile artiştilor

Curtea de Apel a decis: Credidam gestionează în continuare drepturile artiştilor

Curtea de Apel a decis: Credidam gestionează în continuare drepturile artiştilor
15 Feb 2012   •   21:45

Curtea de Apel a suspendat decizia ORDA de retragere temporară a avizului de funcţionare a CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiştilor Interpreţi), a declarat Ştefan Gheorghiu, directorul Centrului, citat de Mediafax. Gheorghiu a adăugat că, în urma acestei decizii, asociaţia îşi va relua activitatea de colectare a drepturilor de autor şi repartizare a banilor către artişti.
   
Oficiul Român Pentru Drepturile de Autor (ORDA) a retras temporar, prin decizia nr. 6 din 31 ianuarie a directorului general, Robert Bucur, avizul de funcţionare a organismului de gestiune colectivă Credidam, care gestionează drepturile artiştilor interpreţi sau executanţi, măsură ce avea ca efect suspendarea activităţii acestui organism de gestiune colectivă până la schimbarea administratorului general (Ştefan Gheorghiu).
   
Credidam a atacat însă la Curtea de Apel Bucureşti decizia ORDA, iar decizia instanţei a fost favorabilă asociaţiei conduse de Ştefan Gheorghiu.

De cealaltă parte, Robert Bucur, directorul general al ORDA, a declarat că decizia instanţei nu a fost comunicată până în acest moment.  El a mai spus că decizia Curţii de Apel poate fi atacată cu recurs.
   
Credidam a acuzat ORDA încă din 2 februarie, printr-un comunicat de presă, că i-a retras, în mod abuziv, avizul de funcţionare şi a avizat crearea unui organism de gestiune colectivă (OGC) "de casă" - ARAIEX -, înfiinţat de Silviu Prigoană şi Adriana Bahmuţeanu. În acelaşi timp, ORDA a respins acuzaţiile şi acuză CREDIDAM că a încălcat legea.
   
Ulterior, în 8 februarie, într-o conferinţă de presă organizată de Centru, artişti ca Stela Popescu, Alexandru Arşinel şi Tudor Chirilă au spus că ORDA le-a suspendat drepturile financiare şi posibilitatea colectării acestor bani de la televiziuni, radiouri, cablişti etc., când a decis, pe 31 ianuarie, să retragă temporar avizul de funcţionare a asociaţiei Credidam .
   
Credidam are în prezent peste 11.000 de membri, dintre care aproximativ 1.000 sunt artişti străini. Printre artiştii români se numără Stela Popescu, Floarea Calotă, Iarina Demian, Gheorghe Turda, Tudor Chirilă, Alexandru Arşinel, Angela Gheorghiu etc. Printre artiştii străini se numără Celine Dion, Elton John, The Scorpions etc.
  

×
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close