Antena 3 CNN Timp liber Muzică EUROVISION 2013. Cadoul pe care Mălina Olinescu l-a făcut ţării. Vezi ISTORIA participării României la Eurovision

EUROVISION 2013. Cadoul pe care Mălina Olinescu l-a făcut ţării. Vezi ISTORIA participării României la Eurovision

EUROVISION 2013. Cadoul pe care Mălina Olinescu l-a făcut ţării. Vezi ISTORIA participării României la Eurovision
de O.P.    |    17 Mai 2013   •   10:43

Mulţi au numit Eurovisionul un concurs muzical care a "uitat" de unde a pornit şi a ajuns să fie condus de politică şi "alianţele geografice", însă la începuturile sale nu a fost deloc aşa.

European Broadcasting Union a venit cu ideea concursului Eurovision în 1955. Era un proiect extrem de ambiţios pentru acele timpuri - televiziunea prin satelit nu fusese încă inventată, iar Europa nu mai avusese niciun astfel de eveniment care să-i reunească ţările.

Cu toate acestea, a fost un succes, prima ediţie având loc în Elveţia, în 1956. Doar şapte ţări au participat în primul an - Belgia, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Elveţia şi Luxemburg. Însă concursul a fost urmărit de patru milioane de telespectatori din cele şapte ţări - o cifră record pentru acea vreme.
  
Concursul este unul dintre cele mai longevive şi mai urmărite programe de televiziune din lume.

România a participat pentru prima dată la acest concurs în anul 1993 cu Dida Drăgan, dar nu s-a calificat pentru a merge mai departe în competiţie.

ISTORIA ROMÂNIEI LA EUROVISION

În 1994
România a debutat în Irlanda, trimițându-l pe Dan Bittman fiind primul concurent al țării cu melodia "Dincolo de nori", deoarece s-a clasat numai pe locul 21 din 25 de participanți, obținând 14 puncte, România nu a putut participa în 1995, trebuind să mai aștepte un an.

În 1996 România a selectat pe Monica Anghel și Sincron pentru concursul din Oslo, Norvegia, dar Romania nu a reușit să se califice în etapa de pre-calificare, așa că țara a fost eliminata și pentru că nu a acumulat destule puncte în anii anteriori, România nu a putut să participe la concursul din 1997.

În 1998 România a revenit după 4 ani de absență, țara a fost reprezentată de Mălina Olinescu cu melodia "Eu cred", aici ea s-a clasat pe locul 22 din 25 de participanți, obținând 6 puncte. Piesa "Eu cred" a fost prima piesă 100% în limba română.



În 2000
România s-a reîntors în concurs la Stockholm, Suedia, unde trupa Taxi a câștigat dreptul de a reprezenta țara, cu prima piesă a țării în limba engleză, deasemnea Taxi nu a reușit să se situeze pe un loc fruntaș, clasându-se pe locul 17 din 24 de participanți, obținând 25 de puncte, ceea ce însemna, din nou, că România nu va participa în 2001, concurs susținut în Danemarca.

Dupa ce a ratat concursul din 2001, România s-a întors în concursul din Tallinn, Estonia în 2002, aici Romania obținând, în sfârșit, un loc în top 10, România fiind reprezentată de Monica Anghel și Marcel Pavel cu melodia "Tell Me Why", România clasându-se pe locul 9 cu 71 de puncte.

2003 Succesul din anul precedent a continuat și în 2003, România obținând, iar un loc în top 10 în Riga, Nicola cu melodia ei "Don't Break My Heart" a obținut locul 10 cu 73 de puncte, ceea ce însemna că România va participa direct în finala din 2004, netrebuind să participe în semifinală.

 În 2004, România a trimis pe Sanda să reprezinte țara cu melodia "I Admit", România nu a reușit să obțină un loc în top 10 de trei ori la rând, cu un dezamagitor loc 18 obținând 18 puncte, ceea ce însemna, că Romania va trebui să participe în semifinala din 2005, pentru a se califica în finală.

În 2005, România a trimis pe Luminița Anghel și Sistem cu melodia Let me try pentru a ajuta țara să ajungă înapoi în finală, ceea ce au și reusit, și nu numai atât, România a reușit să obțină un loc în top 3, clasându-se pe locul 3 cu 158 de puncte, fiind devansată doar de Grecia și Malta, dar cu două zile în urmă, în semifinală, România a obținut locul 1 cu 235 de puncte, ceea ce însemna că au câștigat semifinala cu o marjă de 28 de puncte față de țara vecină, Moldova.

2006
România a continuat pe linie bună trimițând pe Mihai Trăistariu cu melodia "Tornerò" în Atena, România a fost una dintre favorite pentru a lua aurul, și fiind următoarea țară gazdă, dar nu reuțit, fiind subclasată, în finală, de Finlanda, Rusia și Bosnia și Herțegovina, toate calificându-se în finală cu două zile în urmă, ceea ce a însemnat că România a terminat pe locul 4 cu 172 de puncte, fiind cel mai bun punctaj obținut vreodată de România în finală, locul 4 deasemenea însemna că România s-a calificat în finala din Helsinki.

În 2007, românii au optat pentru Todomondo de a-i reprezenta în Helsinki, melodia lor "Liubi, Liubi, I Love You" a fost cântata în șase limbi diferite, engleza, italiana, spaniola, rusă, franceza și romana, obținând cel mai bun loc pentru țară în afara topului 10, locul 13 cu 84 de puncte.

2008
Dupa rezultatul dezamagitor din 2007, România a sperat să obțină o altă revenire în finală și au decis să trimită pe Nico și Vlad cu melodia italienească și românească "Pe-o margine de lume" la Belgrad, dar nu au reușit să aducă României un top 10, chiar dacă au reușit să se califice în semifinală, România a terminat pe locul 20 cu 45 de puncte.

2009 Dupa doi ani de eșec, România a decis că Elena Gheorghe va trebui să meargă în finala din Moscova, cu o melodie tipic romanească "The Balkan Girls", care include stiluri de muzică din Balcani și România, dar din nou România nu reușește să termine pe un loc fruntaș, terminând pe locul 19 cu 40 de puncte.

2010 Dupa trei ani în care România nu a fost în top 10 în finala, România a făcut niște schimbări în preselecția națională, trecând peste semifinală, atât juriul cât și publicul au hotărât ca Paula Seling și Ovi, ar fi cea mai bună alegere pentru Oslo cu melodia "Playing with Fire", chiar dacă nu au fost printre mari favoriți ca să câștige, au reușit să se califice, terminând pe locul 4 în semifinală, iar în finala au luat locul 3, ceea ce însemna că au egalat cel mai bun rezultat al României din 2005, cu un total de 162 de puncte, cu doar 8 puncte de locul 2, luat de Turcia.

2011 Preselecția națională pentru Concursul Muzical Eurovision 2011 s-a desfășurat de Revelion, unde 13 melodii au concurat pentru a reprezenta România în Germania, iar prezentatorii au fost chiar Paula și Ovi reprezentanții României din anul precedent. Câștigătoarea a fost trupa Hotel FM (Gabriel Băruța (pian & voce - deasemenea compozitoru melodiei), David Bryan (vocea principala) și Alexandru Szűz (tobe) cu melodia "Change". Hotel FM a reușit să se califice în finală obținând locul 4 în semifinala 2, melodia lor a fost una dintre cele mai apreciate, înainte de finală fiind a 8-a favorita. Totuși, așa cum planurile de acasă nu corespund cu adevărata situație a "pieței" melodia cu stil britanic "Change" , a terminat pe locul 16 cu 77 de puncte, neobținând punctaj de la Marea Britanie, țara natală a lui David Bryan.

2012 România și-a lasat amprenta, nu foarte vizibila si asupra Eurovisionului 2012 -ce a avut loc la Baku, Azerbaijan- prin trupa Mandinga cu piesa Zaleilah. Aceasta ne-a adus pozitia 12 din 26. Cu câteva zile înainte, România termină semifinala 1 pe locul 3 cu 120 de puncte.

2013 Cezar Ouatu, cu piesa "It's my life"
, este reprezentantul României la Eurovision, după ce a câștigat Selecția Națională 2013.

×
Subiecte în articol: Eurovision Cezar Ouatu
Parteneri
Harta clanurilor interlope din estul României
x close