Antena 3 CNN Timp liber Muzică Johnny Răducanu va fi condus, miercuri, pe ultimul drum

Johnny Răducanu va fi condus, miercuri, pe ultimul drum

Johnny Răducanu va fi condus, miercuri, pe ultimul drum
Sursa foto: Foto: Intact Images
20 Sep 2011   •   09:37

Johnny Răducanu va fi condus mâine pe ultimul drum. Avea 79 de ani şi a fost unul dintre cei mai mari artişti jazz ai României. Suferea de multă vreme de diabet şi de probleme cardiace.

A murit într-o garsonieră modestă, cu o pensie de 429 de lei din partea statului român după mai bine de jumătate de secol de carieră.

Johnny Răducanu a apărut pe scena vieţii pe 1 decembrie 1931, într-o familie de romi în care tradiţia muzicală a fost păstrată de-a lungul a trei veacuri. Pe numele său adevărat Creţu Răducanu, a moştenit şi el vocaţia de muzician, iar talentul pentru jazz a fost remarcat încă de la vârsta de 19 ani.

Actorii unui teatru din Piatra Neamţ au ţinut un moment de reculegere în memoria lui Johnny Răducanu, la redeschiderea stagiunii.

Contrabasist, pianist, compozitor şi lider de formaţie, Johnny Răducanu a fost cel mai cunoscut muzician român de jazz din ţară şi din străinătate. A urcat pe scenă alături de nume importante ale muzicii, iar americanii l-au numit "Mr. Jazz Of Romania".

În ultima parte a vieţii, muzicianul a avut mari probleme de sănătate. În 2007 a fost operat pe cord deschis, iar medicii l-au depistat cu diabet.

După o carieră muzicală de peste 50  de ani, veteranul muzicii de jazz primea de la statul român o pensie de 429 de lei pe lună. A trebuit să se mute din garsoniera în care locuise vreme de 40 de ani, din cauza vecinilor care nu-l lăsau să cânte. S-a mutat la curte, într-o casă cu 2 camere, unde nu-i bătea nimeni în ţevi când cânta la pian.

 


×
Subiecte în articol: înmormântare jazz
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close