Un mare pianist american a murit. Artistul avea 67 de ani

de D.D.    |    07 Aug 2013   •   12:09
Un mare pianist american a murit. Artistul avea 67 de ani Foto:georgeduke.com
Pianistul de jazz George Duke, cunoscut pionier al jazzului fusion şi pentru colaborările sale cu rockerul Frank Zappa, a murit la vârsta de 67 de ani, informează Reuters.

George Duke a decedat luni seară, la Los Angeles. Artistul suferea de leucemie limfoidă cronică.

George Duke s-a născut în San Rafael, California. A avut primul contact cu jazzul la vârsta de patru ani, atunci când mama lui l-a dus la un concert al celebrului pianist Duke Ellington. A început lecţiile de pian, în mod oficial, la vârsta de şapte ani.

Muzicianul american, renumit pentru abilitatea lui deosebită de a combina armonios sintetizatoarele şi jazzul fusion cu alte stiluri muzicale, precum rock şi funk, şi-a început cariera la mijlocul anilor 1960, după ce s-a alăturat orchestrei clubului de jazz Half Note din San Francisco.

A devenit cunoscut pe plan internaţional cu albumul "The Jean-Luc Ponty Experience with The George Duke Trio" din 1969, considerat unul dintre primele discuri de jazz fusion apărute pe piaţă, care combină jazzul cu vioara electrică a virtuozului francez Jean-Luc Ponty.

George Duke a avut şi o piesă pop de mare succes în 1981, intitulată "Sweet Baby", o colaborare cu basistul Stanley Clarke.

Artistul a fost recompensat cu premii Grammy în calitate de producător muzical al discurilor lansate de cântăreaţa de jazz Dianne Reeves în 2000 şi în 2001.

 

Alegeri 2020
Alegeri 2020
x close