Antena 3 CNN Timp liber Muzică Valentina Lisitsa, supranumită „pianista YouTube”, urcă marți seară pe scena Ateneului Român pentru a susține primul recital extraordinar în România

Valentina Lisitsa, supranumită „pianista YouTube”, urcă marți seară pe scena Ateneului Român pentru a susține primul recital extraordinar în România

Valentina Lisitsa, supranumită „pianista YouTube”, urcă marți seară pe scena Ateneului Român pentru a susține primul recital extraordinar în România
04 Noi 2013   •   15:53

Pianista americană de origine ucraineană Valentina Lisitsa este singura artistă din lume care a reușit să apropie muzica clasică de public folosindu-se de puterea Internetului și a rețelelor de socializare. Pe 5 noiembrie, de la ora 19.00, cunoscuta pianistă va interpreta pe scena Ateneului Român lucrări de Beethoven, Chopin, Rahmaninov, Prokofiev și Liszt, într-un recital extraodinar care este parte a unui amplu turneu internațional. Luni dimineață, Valentina Lisitsa și-a schimbat cover-ul de pe pagina sa de Facebook anunțând recitalul pe care urmează să îl susțină la București. Fotografia a strâns peste 300 de Like-uri.

60 de milioane de vizualizări pe canalul de YouTube. Interpretări video cu o medie 50.000 de vizualizări pe zi, echivalentul unui recital live în fața unui stadion plin de oameni. Peste 40.000 de fani pe pagina de Facebook, o audiență de 100.000 de oameni prin live streaming la concertul susținut anul trecut pe scena celebrei Royal Albert Hall (Londra). Sunt doar câteva dintre cifrele succesului Valentinei Lisitsa. Pianista americană de origine ucraineană a revoluționat percepția publicului față de muzica clasică prin intermediul tehnologiei: încă din anul 2007 și-a lansat propriul canal de YouTube unde a încărcat interpretările sale din lucrările marilor compozitori. Grație puterii de a-și apropia publicul și a talentului, astăzi, Valentina Lisitsa este un artist Decca – una dintre cele mai importante case de discuri din lumea muzicii clasice – și unul dintre puținii artiști invitați la BBC Proms, aflat în topul celor mai prestigioase festivaluri de gen la nivel mondial.




Valentina Lisitsa va urca pe scena Ateneului Român marți, 5 noiembrie, de la ora 19.00. Acesta este primul recital pe care pianista îl susține în România și face parte dintr-un amplu turneu internațional: Valentina Lisitsa a susținut recitaluri Berlin, Köln, Taipei, Washington, New York, și urmează să ajungă în America de Sud și în Statele Unite. Luni dimineață, pianista și-a schimbat cover-ul paginii de Facebook anunțând recitalul pe care urmează să îl susțină la Ateneul Român. Postarea are peste 300 de like-uri.

Pe scena Ateneului, Valentina Lisitsa va face un adevărat tur de forță în termeni de virtuozitate pianistică: va interpreta 6 dintre “Preludiile” de Rahmaninov, 8 dintre “Nocturnele” de Chopin, una dintre cele mai grele și mai frumoase sonate de Beethoven, celebra Apassionata”, Sonata Nr.7  în Si Bemol Major, “Stalingrad”, de Prokofiev și tulburătoarea Totentanz”, de Liszt.

„Intensă”, „urmașa lui Rahmaninov”, „un Justin Bieber al muzicii clasice” în termeni de succes la public, după cum o descrie presa internațională, Valentina Lisitsa a concertat de-a lungul timpului alături de unele dintre cele mai mari orchestre ale lumii, pe unele dintre cele mai importante scene internaționale: Carnegie Hall (New York), Royal Albert Hall (Londra), Avery Fisher Hall (New York), Musikverein (Viena).

Valentina Lisitsa s-a născut la Kiev, în Ucraina și s-a stabilit, din 1991, în Statele Unite ale Americii. A început să cânte la pian de la vârsta de trei ani și jumătate, urmând apoi cursurile unei școli de muzică pentru copii supradotați.

×
Subiecte în articol: Ateneul Roman
Parteneri
Ministrul Agriculturii, prima reacție în scandalul puilor vopsiţi
x close