Antena 3 CNN Timp liber Top 10 spectacole de la Teatrul Mic pe care trebuie neapărat să le vedem

Top 10 spectacole de la Teatrul Mic pe care trebuie neapărat să le vedem

Top 10 spectacole de la Teatrul Mic pe care trebuie neapărat să le vedem
Sursa foto: Foto: Adi Bulboacă
de Claudia Simion    |    06 Iun 2019   •   09:24

Unii merg la teatru săptămânal, alții doar din când în când, fie pentru a-și vedea actorii preferați, pentru a se deconecta de la rutina cotidiană sau pur și simplu pentru că sunt foarte pasionați de artă. Indiferent de motiv, aceste spectacole de la Teatrul Mic vă vor cuceri din primul moment și vă vor da tot mai multe motive să mergeți mai des la teatru. 

Deșteptarea Primăverii

E probabil unul dintre cele mai bune spectacole văzute vreodată și merită văzut ori de câte ori se va juca. „Deșteptarea Primăverii”, nominalizat la premiul pentru cel mai bun spectacol în cadrul Galei Uniter 2018, prezintă drama unor adolescenți, încă nepregătiți pentru obstacolele vieții, care experimentează curiozitățile și trăirile specifice vârstei și care încearcă să facă față regulilor aspre impuse de societate și judecății celor din jur. Punerea în scenă te lasă plăcut impresionat încă din primele momente în care intri în sală, muzica live asigurată de Trupa Firma și decorul introducându-te deja în poveste. „Deșteptarea Primăverii” se bucură și de o distribuție de excepție, formată atât din actori tineri, cât și din actori cu un bagaj mai mare de experiență de scenă: Silvana Mihai (nominalizată la cea mai bună actriță în rol principal, pentru rolul Wendlei Bergmann la Gala Premiilor Uniter 2018), Alina RotaruAlexandru Voicu, Ionuț VișanRareș Florin Stoica (nominalizat la cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul lui Moritz Stiefel la Gala Premiilor Uniter 2018), George Albert CosteaAlina PetricăAndreea AlexandrescuMarian OlteanuCezar GrumăzescuSilviu DebuRăzvan Krem AlexeGabriel CostinGelu NițuMihaela RădescuLiliana PanăPetre MoraruAvram BirăuIon Lupu.

Regia și scenografiaVlad Cristache

Legături primejdioase 

E unul dintre spectacolele incluse recent în repertoriul Teatrului Mic, dar totodată unul care a reușit să atragă, în puținul timp de când se joacă, un public numeros și ropote de aplauze la fiecare reprezentație. Spectacolul prezintă o poveste de dragoste complicată, bazată pe seducție și răzbunare. Foști iubiți fiind, Marchiza de Merteuil îl provoacă pe vicontele de Valmont să o seducă pe Cecile de Volanges înainte de căsătorie, dar acesta are un alt plan, și anume să câștige încredrea și inima doamnei de Tourvel. Povestea se complică treptat, pe măsură ce sentimentele devin de necontrolat și aceștia devin vulnerabili în fața dragostei. Din distribuție fac parte nume sonore, și anume Florin Piersic Jr., Diana Cavallioti, Alina Rotaru, Silvana Mihai, Cezar GrumăzescuAna Bianca PopescuRodica Mandache, Ionuț Vișan și Beatrice Peter, iar regia îi aparține lui Cristi Juncu

Aglaja

Odată ce ați văzut acest spectacol, veți vrea să mergeți iar și iar pentru că vă surprinde cu o îmbinare perfectă și pe alocuri suprarealistă de muzică, dans, proiecții video spectaculoase. E unul din acele spectacole la care veți râde, veți plânge, veți trăi emoțiile, sensibilitatea, forța fiecărui personaj în parte. Pe scurt, veți vedea povestea unei familii de artiști de circ cu un destin neprevăzut, din care puteți extrage numeroase învățături. În distribuție îi veți vedea pe Alina Petrică, Anca Florescu, Adrian Ciobanu, Alex Bogdan, Cezar Grumăzescu, Ștefan Lupu.

Regie și coregrafie: Ștefan Lupu

Foto: Mihaela Tulea

Viața și moartea lui Richard 2

O altă operă a lui Shakespeare este adusă pe scena Teatrului Mic într-un mod de excepție. Din primele momente în care pășiți în sală, decorul vă introduce într-o lume în care domină lupta pentru putere și pentru tron. Vă este prezentată povestea tragică a lui Richard al II-lea, al cărui destin se destramă pas cu pas, trecând prin tot felul de experiențe extreme. 

Distribuție: Ionuț Vișan, Tudor Aaron Istodor, Cristi Iacob, Vlad Logigan, Alexandru Voicu, Lucian Iftime, Gabriela Iacob, Cezar Grumăzescu, Andrei Seușan

RegiaRadu Iacoban

Martiri

Un spectacol despre fanatism, axat pe dialog și detaliu, un spectacol care te lasă cu foarte multe întrebări. Prezintă povestea unui adolescent de 16 ani, Benjamin, care refuză să mai meargă la orele de înot de la școală, motivele lui fiind de natură religioasă. Începe să devină tot mai interesat de toate învățăturile citite din Biblie, pe care și le însușește în mod greșit, să aibă tot felul de frământări interioare și să condamne într-un mod brutal orice formă de emancipare, de evoluție, contracepție sau homosexualitate. 

Distribuție: Alex Bogdan, Mihaela Rădescu, Oana Albu, Irina Velcescu, Rareș Florin Stoica, Virgil Aioanei, Avram Birău, Oana Pușcatu/Cătălina Mihai, Teodora Petre.

Foto: Mihaela Tulea

Karamazovii

Textul scris de Dostoievski, probabil cunoscut de mulți dintre voi, stă la baza spectacolului jucat pe scena teatrului românesc încă din anii 80. Prezintă o lume dominată de suferință, avariție, păcat, în care trei frați, cu caractere complet diferite, sunt într-un permanent conflict cu tatăl lor, care duce o viață ce încalcă principiile moralei. Dmitri este tipul îndreptat spre senzualitate, Ivan cel care reprezintă rațiunea, iar Alioșa, simbolul pur al spiritualității. Deși e un spectacol lung și greu, vă va cuceri cu felul în care e pus în scenă și profunzimea cu care fiecare personaj își face apariția. 

Distribuție: Marian Râlea, Cristi Iacob, Radu Zetu, Rareș Florin Stoica, Bogdan Talașman, Oana Albu, Simona Mihăescu, Gabriela Iacob, Ion Lupu, Avram Birău, Petre Moraru, Alina Petrică

Lecția

Un alt spectacol nou în repertoriul Teatrului Mic este „Lecția”, bazată pe piesa lui Eugen Ionesco. Protagoniștii sunt un profesor și o elevă cu care se întâlnește pentru a-i testa cunoștințele și a o ajuta să le aprofundeze. Dacă la început lecția pare să decurgă normal, poate chiar într-o manieră comică, aceasta se complică pe parcurs din cauza metodelor exagerate și neobișnuite ale profesorului care nasc frică în sufletul fetei. Deși e un spectacol care are în distribuție doar trei actori (Cristi Iacob, Silvana Mihai/ Cristina Danu, Liliana Pană), are capacitatea de a vă captiva și a vă ține în suspans până în ultimul moment.  

RegiaRadu Iacoban

Romeo și Julieta

Povestea clasică scrisă de Shakespeare ne e cunoscută tuturor, dar aceasta e o variantă modernă, cu muzică originală și o coregrafie dinamică și, nu în ultimul rând, cu mulți actori tineri și extrem de talentați. „Romeo și Julieta” prezintă povestea tragică a celor doi tineri care-și împărtășesc o iubire inocentă și sinceră, dar care devine imposibilă din cauza prejudecăților familiilor lor. Din distribuție fac parte Marian Olteanu, Alina Rotaru, Alexandru Voicu, Cezar Grumăzescu, Rareș Florin Stoica, Gabi Costin, Ruxandra Enescu, Liliana Pană, Andrei Seușan, Daniel Achim, Vlad Lință, Robert Oprea, Andrei Bogdan Șerban, Mihail Radu, Loredana Bădică, Maria Costeschi, Daniela Ene, Amalia Năstase, Laura Petrișan, Roxana Popescu, Irina Stinghe, Carolina Țapoc, Anca Cristescu.

Regia: Liliana Pană

Foto: Mihaela Tulea

Apa vie

Indiferent de vârsta pe care o ai, acest spectacol va reuși, fără îndoială, să te decontecteze de la problemele cotidiene și să te introducă într-univers fantastic, de basm, din care să nu vrei să mai evadezi. Spectacolul de teatru-dans contemportan prezintă povestea unui rege slăbit de puteri, care își trimite cei trei fii în căutarea apei vii, o licoare specială care să-i redea tinerețea. Aceștia vor fi nevoiți să treacă prin tot felul de obstacole pentru a-și atinge scopul și a-și salva tatăl. E un spectacol dinamic, colorat, cu personaje desprinse dintr-o altă lume, costume și machiaje extravagante, dans antrenant, elemente de musical. Scenariul original îi aparține lui Daniel Chirilă, iar regia și coregrafia lui Ștefan Lupu. Din distribuție fac parte: Gabi Costin, Rareș Florin Stoica, Cezar Grumăzescu, Marian Olteanu, Ana Bianca Popescu, Alina Petrică, Alina Rotaru, Oana Pușcatu, Andreea Alexandrescu, Florin Crăciun.

Scrisori de pe front

Un spectacol ce se bazează pe un concept diferit, poate, față de ceea ce ne așteptăm să vedem în general la teatru. Vă va face, într-un mod autentic și deloc întâmplător, să trăiți sentimentele unor oameni simpli care au luptat în Primul Război Mondial. Bazat pe lectura unor scrisori trimise de cei de pe front pentru familiile lor, spectacolul exprimă haosul, dezastrul, tragedia acelei perioade prin mișcări corporale și o coregrafie extrem de bine conturată. 

Distribuție: Mihaela Rădescu, Ilinca Manolache, Silvana Mihai, Vitalie Bantaș, Cuzin Toma, Viorel Cojanu, Bogdan Talașman, Gabi Costin

Regia: Vlad Massaci

Foto: Mihaela Tulea


 

×
Subiecte în articol: spectacole teatru
Parteneri
E oficial! Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte
x close