Antena 3 CNN Timp liber Turism Secretul URIAŞ care stă în spatele construcţiei Transfăgărăşanului. Care a fost cea mai mare teamă a lui Nicolae Ceauşescu

Secretul URIAŞ care stă în spatele construcţiei Transfăgărăşanului. Care a fost cea mai mare teamă a lui Nicolae Ceauşescu

Secretul URIAŞ care stă în spatele construcţiei Transfăgărăşanului. Care a fost cea mai mare teamă a lui Nicolae Ceauşescu
de O.P.    |    20 Feb 2015   •   11:45

Un drum săpat în munţi, de o frumuseţe care îţi taie respiraţia - Transfăgărăşanul ascunde un secret, care a generat ideea construirii sale în mintea dictatorului Nicolae Ceauşescu.

Dacă ar fi să analizăm trecutul şi prezentul, drumul din munţi este un record - construit în aproape cinci ani, în condiţii greu de imaginat, cu o coordonare perfectă, Transfăgărăşanul dă clasă autostrăzilor de miliarde de euro, care de cele mai multe ori rămân un desen pe hârtie.

Motivul din spatele construcţiei sale a fost teama lui Nicolae Ceauşescu de o invazie a URSS-ului. După ce ruşii au invadat Cehoslovacia în 1968, România era o ţintă în vizorul armatei roşii, iar dictatorul român nu voia să fie luat pe nepregătite.



În acel an (1968) în munţii Făgăraşului nu se putea trece nici măcar pe cal, iar o posibilă invadare a ruşilor ar fi avut o finalitate precisă pentru România.

În cifre, statisticile sună spectaculos: trei milioane de tone de rocă au fost dislocate cu ajutorul a şase mii de tone de dinamită. Acest drum a fost dus până la altitudinea de 2.042 de metri şi şerpuit peste 830 podeţe şi 27 viaducte. Aproape 5 ani exploziile dinamitelor au răsunat în munţi, odată cu târnăcoapele care nu se opreau nici iarna.

Dar, atunci când vom merge pe acest drum să ne aducem, măcar în treacăt aminte de vieţile celor care au sfârşit pentru construirea lui!



×
Subiecte în articol: infrastructura
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close