Antena 3 CNN Timp liber VIDEO! Cel mai mare lac din America de Sud ascunde un templu incaş sacru în apele sale

VIDEO! Cel mai mare lac din America de Sud ascunde un templu incaş sacru în apele sale

VIDEO! Cel mai mare lac din America de Sud ascunde un templu incaş sacru în apele sale
Sursa foto: foto: Captură Youtube
12 Mai 2015   •   22:35

Localizat între Bolivia și Peru, lacul Titicaca este unul dintre cele mai fascinante lacuri din întreaga lume. Este situat la o altitudine foarte înaltă, la peste 3000 de metri deasupra nivelului mării, iar o vizită va reprezenta cu siguranță o experiență de neuitat pentru oricine.

Conform mitologiei Inca, din apele lacului Titicaca s-a ridicat zeul Viracoca pentru a crea soarele, luna, stelele și primii oameni. Legenda spune că după o mare inundație, zeul Viracoca s-a ridicat din lac pentru a crea lumea. El a comandat soarelui (Inti), lunei (Mama Kilya) și stelelor să se ridice iar apoi s-a dus la Tiahuanaco pentru a crea primii oameni, Manco Capac și Mama Ocllo. Acești primi oameni au fost formați din piatră și aduși la viață de Viracoca, care le-a ordonat să populeze lumea. Prin urmare, lacul Titicaca este locul unde s-au născut incașii, ale căror spirite se întorc la locul lor de origine în apele lacului atunci când mor.

Acoperind o suprafață de 5150 de kilometri pătrați și având aproximativ 305 metri adâncime, Titicaca este unul dintre cele mai mari și cele mai adânce lacuri din lume. El este recunoscut pentru apele sale de un albastru foarte închis.

Clima în zona lacului este extremă, cu variații mari de temperatură între zi și noapte. Cea mai plăcută perioadă este între lunile mai și octombrie, când zilele sunt însorite, ploile rare și temperatura atinge un maxim de 25 de grade Celsius.

Chiar dacă în momentul de față lacul este destul de sărac din cauza pescuitului excesiv și a introducerii unor specii de pești care au luat locul celor indigene, la un moment dat aici se întâlnea o mare varietate piscicolă. Din cei rămași, aproximativ 90% sunt pe cale de dispariție.

Pe lângă faptul că lacul în sine este considerat sacru, câteva dintre cele 41 de insule sunt văzute la rândul lor ca fiind sacre. Cea mai importantă insulă este Isla de Sol, aflată pe partea boliviană a lacului, în apropiere de Copacabana. Cea mai mare dintre toate insulele lacului, Isla del Sol este considerată a fi casa zeului suprem al incașilor, Inti.

La capătul nordic al Isla del Sol găsim orașul Challapampa. Aici întâlnim fascinantul labirint Chinkana. Acest mare complex de labirinturi din piatră se crede că ar fi fost un centru de formare al preoților Inca. Lucru neobișnuit pentru incași, construcția este realizată cam neglijent, motiv pentru care unii arheologi susțin că cel mai probabil aceștia s-ar fi aflat într-o mare grabă să-l construiască. De aici își are izvorul un râu natural ce trece pe sub insulă și iese mai apoi într-o fântână sacră din piatră, în orașul Yumani aflat în sudul insulei.

La aproximativ 83 de metri de Chinkana, pe un drum ce duce înapoi în orașul Challapampa, se găsește o stâncă sacră sculptată în formă de puma. Mai departe tot pe acest drum se găsesc două urme de pași foarte mari. Se spune că aceste urme au fost create atunci când soarele a căzut cu picioarele pe pământ.

La capătul de sud al insulei se găsește cel mai mare oraș al insulei și locul unde se află treptele Inca, Yumani. Cele 206 de trepte construite de incași duc la o fântână sacră, din piatră, cu trei izvoare, despre care se spune că ar fi un izvor al tinereții.

 

O altă insulă importantă este Isla de la Luna, legendara casă a zeiței incașe Mama Kylia. Structurile de pe această insulă au fost construite inițial de cultura Aymara, o cultură pre-incașă, dar incașii și-au pus amprenta asupra arhitecturii. În timpul civilizației Inca pe Isla de la Luna erau adăpostite anumite femei cunoscute sub numele de „Fecioarele Soarelui”. Acestea duceau un stil de viață retras precum niște călugărițe, împletind articole de îmbrăcăminte și efectuând ceremonii dedicate Soarelui.

De asemenea, interesante sunt insulele Uros sau Insulele Plutitoare. Insulele au fost create de om din stuf și sunt casă a descendenților culturii antice Uros (contemporani ai incașilor) care încă își trăiesc viața simplă și tradițională. Religia lor este un amestec de credințe tradiționale indiene și catolice. Interesant este faptul că ei își înmormântează morții întotdeauna pe partea continentală și nu pe insulă.

Recent, a fost descoperit un mare templu scufundat în apele lacului, adăugând astfel misterului. Marele templu a fost descoperit în anul 2000 de către o echipă de arheologi. Măreața structură, ce are o lungime de aproximativ 660 de metri, a fost descoperită prin urmărirea unui drum scufundat ce începea în apropiere de Copacabana. Oamenii de știință au estimat că templul ar avea o vechime de 1000-1500 de ani.

Descoperirea a determinat guvernul bolivian să promită acordarea de fonduri pentru studierea ruinelor si pentru planul de aducere la suprafață a templului. Cu toate acestea, localnicii sunt temători de repercursiunile unei așa lipse de respect față de sacrul lac.

×
Subiecte în articol: America de Sud
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close