Antena 3 CNN Politică Scandal politic pe recursul compensatoriu. Cătălin Predoiu: Susținem abrogarea legii!

Scandal politic pe recursul compensatoriu. Cătălin Predoiu: Susținem abrogarea legii!

Scandal politic pe recursul compensatoriu. Cătălin Predoiu: Susținem abrogarea legii!
Sursa foto: Foto: gov.ro
03 Dec 2019   •   12:54

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, că susține abrogarea legii recursului compensatoriu, asta după ce luni anunța că legea trebuie înlocuită, însă reticenţa sa a fost legată de o ordonanţă de urgenţă, precizând că modificarea se va face prin asumarea răspunderii, cum a anunţat premierul Ludovic Orban.

Cătălin Predoiu a afirmat că sprijină abrogarea legii întrucât redactarea sa defectuoasă a pus în pericol cetățenii României.

”Fără a ignora problemele din penitenciare, trebuie să facem din siguranța cetățenilor o prioritate. Cea mai bună formulă este o lege de abrogare”, a anunțat Cătălin Predoiu.

”Astăzi dimineaţă, Ministerul Justiției a elaborat un text de normă tranzitorie. (...) S-a ajuns la un text comun inclusiv asupra normei tranzitorii. Clarifică modul în care este aplicat proiectul după adoptare în cadrul sistemului naţional al penitenciarelor", a anunțat Predoiu.

Citește și: Ministrul Justiției: „Vom merge la CEDO să explicăm care este situaţia din România”

Inițial, ministrul Justiţiei declara că recursul compensatoriu, măsura promovată de majoritatea parlamentară PSD-ALDE, care a scos din închisori mii de infractori periculoşi care au recidivat ulterior, nu poate fi „abrogată peste noapte pentru că ar conduce la efecte colaterale mai severe decât cele din prezent”.

Citește și: Ludovic Orban: „Dacă Parlamentul nu votează proiectul de lege privind abrogarea recursului compensatoriu, ne asumăm răspunderea”

În mai puțin de câteva ore, ministrul Predoiu s-a răzgândit, cel mai probabil la presiunea liderilor PNL, Ludovic Orban și Raluca Turcan, care s-au arătat de la început în favoarea unei abrogări.

Iată ce spunea Cătălin Predoiu săptămâna trecută, referitor la abrogarea legii recursului compensatoriu.

”O abrogare peste noapte a recursului compensatoriu, fără a pregăti toate aceste planuri, inclusiv discuţiile cu CEDO şi măsuri de extindere a capacităţii penitenciare, ar conduce la efecte colaterale poate mai severe decât cele din prezent. O abrogare abruptă prin ordonanţă de urgenţă, chiar proiect de lege aprobat în Parlament, acum astăzi, fără asigurăm CEDO să extindem capacitatea penitenciară, că extindem numărul de consilieri de probaţiune ne-ar conduce la condamnări, am semnale scrise în acest sens. Sunt deja îngrijorări în documente scrise exprimate de CEDO cu privire la anumite declaraţii şi intenţii ale Parlamentului”, declara, joi, Cătălin Predoiu.

 

×
Subiecte în articol: Catalin Predoiu
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close