Antena 3 CNN Actualitate Academicianul Nicolae Zamfir, ''părintele'' Institutului de la Măgurele: ''Să denigrezi ca român o realizare a României mi se pare un lucru total deplasat''

Academicianul Nicolae Zamfir, ''părintele'' Institutului de la Măgurele: ''Să denigrezi ca român o realizare a României mi se pare un lucru total deplasat''

România are cel mai puternic laser din lume! Țara noastră a revenit pe scena internațională a cercetării în domeniul fizicii nucleare după ce academicianul Nicolae Zamfir a decis să se întoarcă la Institutul de la Măgurele, locul unde s-a format profesional. A lăsat America pentru a aduce o schimbare în țara noastră, pentru a face performanță și pentru a implementa un proiect unic în lume, într-un domeniu nou, în care nici măcar nu există specialiști.

Academicianul Nicolae Zamfir, ''părintele'' Institutului de la Măgurele: ''Să denigrezi ca român o realizare a României mi se pare un lucru total deplasat''
de Florentina Lazăr    |    01 Dec 2020   •   20:00

Deşi par complicate, lucrurile sunt simple. În august, ministrul educaţiei, Monica Anisie, pur şi simplu l-a dat afară pe Nicolae Zamfir. 

Nicolae Zamfir: ''A fost un şoc. Am fost demis fără motiv. Deodată. Intempestiv''

Era într-o zi de vineri când a aflat, după program. Iar în locul lui a fost pus un alt director. 

''Să denigrezi ca român o realizare a României mi se pare un lucru total deplasat'', spune profesorul Nicolae Zamfir.

Şi cu gândul la România, profesorul întors în urmă cu 16 ani din America să ne dea nouă din priceperea sa, i-a dat pe toţi în judecată.

Şi a câştigat în urmă cu aproape o lună. Ordinul a fost declarat ilegal. Iar decizia este una executorie, adică ar fi trebuit să se aplice imediat. 

''Ordinul a fost suspendat, dar deocamdată nici cel care a fost numit director în locul meu, nici Ministerul nu acceptă să se supună ordinului judecătoresc''.

În cel mai rău caz, profesorul Zamfir ar putea să-şi recâştige Institutul cu un executor judecatoresc

 Adică, ar putea face ca la divorţ, când doar unul dintre părinţi câştigă custodia unicului copil.

Însă, Nicolae Zamfir e mult prea decent ca să ducă un scandal mioritic la nivel internaţional. Aşa că, momentan, se ocupă doar de un proiect din cadrul institutului. Iar instituţia merge şchiopătând mai departe. 

''Domnul Mărginean care este acuma director şi care nu vrea să se supună hotărârii judecătoreşti a pus o serie întreagă de piedici în realizarea proiectelor, nu vrea să semneze proiecte oficiale. Merge greu.''

Fix acum, când laserul e înainte de a schimba totul în aproape orice. Împreună cu un alt sistem unic în lume, Gamma, ar putea ajuta la diagnosticarea unor boli, dar și la tratarea lor.

Ar distruge tumorile canceroase fără niciun efect secundar sau ar putea neutraliza deșeurile radioactive. Ar putea fi atât de puţin până la un nou început pentru întreaga omenire. 
.

×
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close