Antena 3 CNN Actualitate Adina Vălean, despre cele 13,5 miliarde de euro de la CE: 'Sunt bani nerambursabili, putem face ce vrem cu ei'

Adina Vălean, despre cele 13,5 miliarde de euro de la CE: 'Sunt bani nerambursabili, putem face ce vrem cu ei'

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre fondul de relansare economică, despre care spune că este extrem de flexibil.

Adina Vălean, despre cele 13,5 miliarde de euro de la CE: 'Sunt bani nerambursabili, putem face ce vrem cu ei'
Sursa foto: Adina Valean/Facebook
28 Mai 2020   •   18:53

Adina Vălean a explicat că România va beneficia de 2,400 miliarde de euro bani europeni, din care 540 de miliarde de euro au fost deja acordați, 1.100 miliarde de euro reprezintă bugetul multianual pentru 2021-2027 și 750 de miliarde de euro sunt destinați planului de redresare economică.

”E o inovație și o premieră în UE pentru că ne-am obișnuit ca bugetul european să se constituie din bani pe care îi dau dau țările membre și după aceea, în baza proiectelor gândite de Comisia Europeană, de Parlament, de Consiliu, să se redistribuie țărilor membre pe anumite direcții. De data asta, CE propune, ca în baza bonițății pe care o are, să se împrumute de acești bani. Deci 750 de miliarde de euro, oferite statelor membre fără ca acestea să fie nevoite să dea ceva înapoi sau să cofinanțeze.”, a explicat Adina Vălean, la Antena 3.

Ea spune că fondurile se vor distribui în funcție de nivelul de șomaj, de PIB/cap de locuitor, de forța economică a fiecărei țări și de impactul pe care l-a avut pandemia de coronavirus în țările membre.

”Din cele 19,6 miliarde, 13,5 miliarde de euro sunt de o flexibilitate inexistentă până acum. Sunt bazate pe un plan de reformă și investiții pe care statul trebuie să îl scrie până anul viitor (...) Nu stăm bine în infrastructura de sănătate, la accesul la educație, la transport și digitalizare. România va scrie ce va dori, nu neapărat pe toate aceste domenii. Sunt bani nerambursabili, putem face ce vrem cu ei.”, a conchis comisarul.

Adina Vălean, despre cele 13,5 miliarde de euro de la CE: 'Sunt bani nerambursabili, putem face ce vrem cu ei'

 

×
Subiecte în articol: Adina Valean
Parteneri
Cel mai căutat fugar american a fost prins la Vatican
x close