Antena 3 CNN Actualitate Agricool. După pestă, gripa aviară lovește România. ANSVSA, măsuri de biosecuritate obligatorii

Agricool. După pestă, gripa aviară lovește România. ANSVSA, măsuri de biosecuritate obligatorii

Zootehnia in Romania a devenit unul dintre domeniile agri cele mai napastuite. Pesta a lovit puternic la noi mai ales in ultimul an, iar acum gripa aviara trece granita din Ungaria în Romania.

Agricool. După pestă, gripa aviară lovește România. ANSVSA, măsuri de biosecuritate obligatorii
Sursa foto: Foto: pexels
18 Ian 2020   •   09:14

La Bruxelles tocmai in aceste zile a avut loc o sedinta pe tema focarelor epidemice de gripă aviară înalt patogenă de subtip H5N8 din Polonia, sedintre la care  participa şi experţi ai Autorităţii Sanitare Veterinare din România.

La ferma maramureseana, unde a fost depistat focarul, autoritatile au descins la miez de noapte pentru a stabili procedurile de actiune pentru a se evita extinderea.

Virusul de acum este unul cu cel mai mic risc de îmbolnavire la om, însă în ultimii ani s-a constatat o creștere a acestui risc.

Situatia din 2005 nu ar trebui sa se mai repete in Romania. Sa ne amintim ca atunci gripa aviara a facut prapad. Sute de mii de pasari au fost sacrificate. De data aceasta vigilenta specialistilor sanitari veterinari, a politiei, autoritatilor locale dar si a SRI trebuie sa impiedice extinderea pe cat posibil a bolii.

 

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close