Antena 3 CNN Actualitate Agricool. Forța de muncă a devenit un lux în agricultură

Agricool. Forța de muncă a devenit un lux în agricultură

România ar putea să câștige mult dintr-o agricultură competitivă, însa nu are o strategie pentru așa ceva. Nici măcar forța de muncă nu o poate ține în țară!

Agricool. Forța de muncă a devenit un lux în agricultură
Sursa foto: Antena 3
29 Feb 2020   •   09:27

Tot mai des fermierii români se plâng de faptul că întâmpină greutăți în ceea ce privește angajații pentru munca la câmp. Nu puține au fost cazurile în care agricultorii au fost nevoiti să amâne culegerea recoltelor din cauza că nu au cu cine să facă asta.

Iar mai nou afacerile din zona agricola de la noi se dezvoltă cu angajați din Asia.

Ciobani, apicultori, legumicultori, brutari, cu totii se plang de lipsa angajatilor. Pe acest fond a aparut si scandalul de la Ditrău, unde au fost angajati  doi brutari din Sri Lanka, iar comunitatea i-a respins. 

În condițiile acestea fermierii sunt nevoiți să se reorienteze în privința forței de muncă către tehnologie. Tot mai mulți dintre agricultori si-au cumparat utilaje care să înlocuiască forța umană de lucru. Printre mașinăriile la mare căutare se numără robotul de muls, combina de recoltat, echipamentul de balotat sau mașinăria de curățat grajdul.

Atragerea tinerilor în mediul rural prin reconfigurarea învățamântului de specialitate spre meserii din domeniul agricol este una din soluţii. În al doilea rând, la nivel local trebuie avută în vedere o politică de stimulare prin muncă a asistaților social și nu de încurajare a acestora.

 

×
Subiecte în articol: Agricool
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close