Antena 3 CNN Actualitate Secretarul de stat Andrei Baciu, despre relaxarea restricţiilor peste două luni: "Vorbim de obiectivul domnului prim-ministru Cîţu..."

Secretarul de stat Andrei Baciu, despre relaxarea restricţiilor peste două luni: "Vorbim de obiectivul domnului prim-ministru Cîţu..."

Andrei Baciu, secretarul de stat căruia prim-ministrul i-a delegat atribuţiile interimare la Ministerul Sănătăţii, spune că relaxarea restricţiilor în termen de două luni, anunţată anterior de Florin Cîţu, este "obiectivul premierului".

Secretarul de stat Andrei Baciu, despre relaxarea restricţiilor peste două luni: "Vorbim de obiectivul domnului prim-ministru Cîţu..."
de Georgiana Adam    |    16 Apr 2021   •   17:02

"Vorbim de obiectivul domnului Cîţu, 10,4 milioane de vaccinaţi în septembrie. Asta înseamnă că 70% din populaţia adultă este imunizată, transmisia virusului va fi mult diminuată iar fenomenul pandemic va fi încheiat", a spus Baciu atunci când a fost întrebat despre relaxarea măsurilor anti-pandemie în decurs de două luni.

Florin Cîţu a promis relaxări în cascadă: începerea "normalităţii" din iunie, fără mască din august

"Voi anunța constituirea unui comitet interministerial, prin decizia premierului și sub coordonarea premierului, care să asigure de la 1 iunie revenirea la normalitate a României. De fapt, acesta este primul jalon, prima bornă pe care o punem pentru revenirea la normalitate", declara premierul în data de 5 aprilie.

Acest angajament a fost condiționat de vaccinarea a peste cinci milioane de români. Relaxarea promisă de premier în iunie ar însemna accesul în restaurante pe baza adeverinței de vaccinare, a testului de imunitate sau a testului rapid sau PCR cu rezultat negativ.

Câteva zile mai târziu, pe 9 aprilie, Florin Cîţu venea cu o nouă perspectivă: renunțarea la mască de la 1 august. Însă pentru asta ar fi nevoie ca, până la finele lui iulie să fie vaccinate 10 milioane de persoane adulte.

Aşadar, o devansare semnificativă faţă de termenul iniţial de imunizare a 70% dintre românii adulţi, fixat chiar de Cîţu în septembrie anul curent.

"Vreau de la 1 iunie să relaxăm aceste condiţii, în două etape: 1 iunie şi apoi sfârşitul lui iulie, când vom avea 10 milioane de persoane vaccinate să revenim la normal. 

Şi să revenim la normal înseamnă să revenim la viaţa de dinainte, fără restricţii, fără mers noaptea, fără măşti şi aşa mai departe. Trebuie să ne vaccinăm ca putem să ajungem acolo", spunea premierul Florin Cîţu în urmă cu o săptămână.

Obiectivul de 1.600 paturi la ATI, atins după demiterea lui Vlad Voiculescu 

Ca urmare a dispozițiilor domnului premier, principalul obiectiv a fost creșterea numărului de paturi la ATI pentru COVID. Ieri am avut 2 întâlniri cu dl. Cîţu. Au fost identificate 12 paturi, 9 la Constanța, 2 la Bolintin, 1 în București. Alte 4 paturi vor primi aviz la Cantacuzino. 73 de paturi vor fi operaționale în perioada următoare. La Balş vor suplimenta numărul cu 20 de paturi ATI, au pregătit și un centru de evaluare pentru pacienți, pentru a degreva Unitatea de Primiri Urgențe (...)

La spitalul Bagdasar, în 2 săptămâni va fi dată în funcţiune o unitate modernă, cu 27 paturi de primiri urgențe (...) Cu aceste noi paturi operaţionalizate  se va atinge cifra fixată de premier (1.600 de paturi ATI, n.r.)", a precizat Andrei Baciu.

Noi paturi de Terapie Intensivă pentru bolnavii cu COVID-19 în București

Bucureștiul va avea noi paturi de Terapie Intensivă, la Spitalul Matei Balș și la Spitalul Bagdasar Arseni. Anunțul a fost făcut, vineri, de premierul Florin Cîțu.

Cîțu a spus că la Spitalul de Copii ”Grigore Alexandrescu” nu vor fi duse paturi pentru adulții cu COVID-19, așa cum se vehicula în cursul zilei de joi.

„La Matei Balș se vor operaționaliza încă 20 de paturi de terapie intensivă, vor trebui să fie transferați 7 medici și 30 de asistenți medical. Se va înființa un centru de evaluare pacienți cu SARS-CoV-2. La Bagdasar Arseni, în următoarele două săptămâni, o nouă unitate de primiri urgențe va fi disponibilă cu 27 de paturi UPU și 27 de paturi de ATI. La „Grigore Alexandrescu” nu vom aloca adulți. Acolo se vor aloca în 12 paturi ATI copii, în prima fază 10 paturi. Aceasta este situația în acest moment”, a spus Cîțu.

×
Subiecte în articol: ati restricţii
Parteneri
Directorul ANM anunță prognoza meteo în România. În unele zone va ninge
x close