Antena 3 CNN Actualitate Cultură ANTENA3.RO LIVE. Ana-Maria Onisei, despre teatru, filme, concerte sau festivaluri în perioada pandemiei

ANTENA3.RO LIVE. Ana-Maria Onisei, despre teatru, filme, concerte sau festivaluri în perioada pandemiei

Invitata Mariei Coman la interviurile Antena3.ro Live este Ana-Maria Onisei, om de comunicare și jurnalist, care vine să ne vorbească despre teatru, filme, concerte sau festivaluri în perioada pandemiei de coronavirus.

ANTENA3.RO LIVE. Ana-Maria Onisei, despre teatru, filme, concerte sau festivaluri în perioada pandemiei
04 Iun 2020   •   15:00

Vorbim despre toate piesele de teatru, filmele, festivalurile și concertele la care nu am fost și probabil nu vom merge anul acesta.

Cultura și evenimentele sunt printre cele mai afectate domenii, s-a oprit totul brusc și nimeni nu știe cum va reîncepe. Așa că fiecare încearcă să găsească variante.

Am aflat ce putem face online, cum alegem din avalanșa de oferte pe care le avem, căci din întreaga lume ni se propun spectacole și performance-uri, cum ne facem o agendă culturală, dacă îi putem spune așa. 

Cum este situația pentru spectacolele și actorii care trebuie plătiți?

Orice moment de criză e un moment bun de transformare, asta e partea bună a unei crize. Editurile au lansat campanii speciale de lectură, de exemplu lecții de lectură cu mari scriitori. Asta nu am fi văzut înainte. Un mare pariu pentru instituțiile de cultură va fi să păstreze schimbările. Producțiile încep și ele fără public iar la unele se vor cumpăra bilete. 

Ce se întâmpla în Marea Britanie de exemplu e un model cultural. Putem să ne inspirăm? 

Da, ei au o tradiție. Un alt plus e faptul că multe evenimente care au trecut pe online au câștigat public. La noi nu este acestă susținere, dar momentul acesta e bun pentru a crea un cadru legal. Constantin Chiriac care a făcut la Sibiu un festival de teatru a propus un Netflix cultural, de stiumulare a lecturii, a culturii. Mie îmi sună foarte bine și cred că oamenii dacă s-ar pune împreună ar putea să genereze așa ceva. Sunt optimistă, asta e o direcție interesantă de pus pe masă. Mi se pare că lucrurile s-au mișcat destul de bine. 

S-au mișcat și instituțiile mari, e interesant că s-au mișcat 

Da, chiar este un exemplu. Ieri a fost o zi gratuită pentru unele muzee, MNAR, Zambacian de exemplu, au apărut și la televizor. A fost foarte bine că am văzut asta la TV, a fost promovat turismul cultural. Aș lua partea pozitivă a lucrurilor

Este un moment bun să redescoperim România?

Acum putem vizita locuri pe care până acum nu le vizitam că eram preocupați de alte lucruri, acum putem să ne redescoperim orașele. Avem și avantajul că nu va fi aglomerație, e corect și din punct de vedere medical. 

Am văzut latura umană a actorilor. Este un lucru bun?

Da, pe mine mă bucură să îi văd umani. Una e aura de pe scenă, și pentru ei este o meserie. Trebuie să înțelegem că și ei sunt oameni, să ne susținem reciproc. Ar fi frumos să mergem la teatru să îi susținem. 

La Untod și Neversea lumea a păstrat biletele, mi sa părut impresionant.

Da, este o solidarizare frumoasă, s-a reușit un circuit de evenimente impresionant. Oamenii știu că la noi se luptă financiar și logistic pentru evenimente așa că se creează o susținere frumoasă. 

Festivalul de la Sibiu va fi online? 

Da, multe erau evenimente stradale și le păstrează. Începe pe 12 iunie, este gratuit. E un semn bun, avantajul e că poate fi văzut și de românii din diaspora, spectacolul stă 24 de ore online.

Publicul trebuie educat? la noi apare totimpul problema asta, cultura costă

Totuși sălile sunt pline. Sunt și locuri puține dar e plin. Aici ar trebui să intervină și online, de exemplu la spectacolele foarte dorite poți pune la vânzare bilete mai ieftine online. Poate perioada de gratuitate din pandemie a trezit gustul oamenilor. 

Ne tememe de ideea de cultură? 

Cultura e foarte accesibilă, mai ales acum că o avem și în online. Discuția aici e mai amplă, multe teatre din provincie sunt aproape inexistente dar infrastructura poate nu e atât de permisivă. 

Este tendința să nu mai fie cinematografe de stradă?

În Berlin și are orașe mari sunt păstrate pentru publicul nișă, care este însă destul de mare. Evenimentele au crescut mult și la noi în țară. Eu însămi am un ritual în care dacă merg la un mare festival îmi aleg ceva ce nu ar fi fost la îndemână. Uneori poate nu îți plac, alteori găsești ceva ce își place la nebunie. La mine a fost cazul muzicii lui George Enescu. 

Ce păstrăm din această perioadă?

Efervescența. Păstrăm ochii deschiși, vedem ce ne tentează în online, mergem să îi susținem și în offline. La Berlin e un tetru care și-a modificat toată structura de exemplu pentru distanțarea socială. Aș zice să o privim ca pe o oprtunitate de transformare, aș vrea ca și autoritățiile să facă un pas înainte și de a susșine proiectele creative. Logistic sigur, este foarte complicat dar ușor lucrurile se vor debloca. Dacă se poate să existe o susținere, un cadru legal odată cu această criză și poate și o conștientizare a publicului că trebuie să susțină, să fie dispuși să plătească. 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Subiecte în articol: antena3.ro LIVE
Parteneri
A murit Daniel Barbu, fost ministru al Culturii
x close