Antena 3 CNN Actualitate Educație ANTENA3.RO LIVE. Totul despre educație fără țipete, competiție corectă și învățatul din plăcere, cu Daniela Costăchel

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre educație fără țipete, competiție corectă și învățatul din plăcere, cu Daniela Costăchel

ANTENA3.RO LIVE. Totul despre educație fără țipete, competiție corectă și învățatul din plăcere, cu Daniela Costăchel
13 Noi 2019   •   12:09

Într-o lume în care avem atâta treabă să ne înjurăm pe rețelele de socializare și să ne credem mai buni decât ceilalți, e normal să ne dorim ca și copiii noștri să fie cei mai buni. 

Pentru mulți părinți asta înseamnă să ia note mari cu orice preț, nu neapărat pe învățătură, ci să fie mari. Nu ne pasă de programă, că profesorii îi fac idioți. Dacă s-a conformat copilul, are note mari și e cuminte, orice ar însemna asta, suntem, în mare parte, mulțumiți.

Vorbim despre educatie, nezbierat la elevi, competiție corectă, școala unde sa mergi cu placere si despre învățat lucruri interesante. Despre altă lume, practic. Cu Costachel Daniela, care pentru că nu a reusit să schimbe școala dinauntru, a facut alta. Scoala Metropolitana A.R.C.

„Daca ne referim la scoala traditionala nu este o latura rea a invatamantului, numai ca trebuie updatata la noile metode, dar si la noile meserii. Pentru scolile private este o provocare. Volumul de materie si tot ce invata copilul este mare. Scoala romaneasca traditionala trebuie consolidata si are nevoie de o ora-doua de teme acasa. Noi vom prelua si din curicula britanica. Materia trebuie adaptata.

Avem o singura directie: matematica si romana. Scoala nu da posibilitatea copilului sa aleaga. La scolile private, educatia este centrata pe elev.

Tot dam vina pe profesori. Eu cred ca este si de la sistem. Nu ne da ocazia sa ne dezvoltam asa cum trebuie. Profesorului trebuie sa ii dai ocazia sa fie linistit la clasa. Sta cu presiune din partea parintilor care cer ca copilul sa obtina note mari.

Care este avantajul unei scoli private?

Sunt multe avantaje. Continuturile se dobandesc prin mai multe strategii de invatare. Profesorii isi impartasesc experienta. Copiii au mai multe ore pe zi, sapte. Asa cum este si in strainatate. Este o placere sa te duci la scoala. La noi, temele se fac la clasa, dar avem si teme pentru acasa.  La noi, temele sunt pentru a ii face pe copii sa fie responsabili.

Cum se dau tezele?

Aceasta perioada este indrumata de inspectorat. Tezele se fac impreuna cu profesorii. Se impart in teorie si lucruri practice. Meseria de profesor este una vocationala. Este greu sa gasesti personal. Este o concurenta neloiala intre stat si privat. Majoritatea profesorilor se duc la stat. Noi avem multe proiecte in afara scolii. Vizite la muzee, etc.

Prin citit, copilul trebuie sa isi dezvolte cultura generala, vocabularul. Noi lucram foarte mult si cu calculatorul. Predarea nu se face prin repetare, ci prin incercare. Lucram de prea multe materiale auxiliare. Se discuta cu copilul, prin imagini. Copiii isi aleg tema. Descopera singuri si sunt provocati. Ei se informeaza 70% de pe calculator si sunt nascuti cu abilitati de caculator. Folosirea calculatorului trebuie sa fie constructiva. Copilul trebuie sa foloseasca calculatorul, nu invers.

Nu sunt de acord cu profesorii care tipa la copii. Aceasta meseria este vocationala. Profesorii trebuie sa fie evaluati. Cand se va face oare?

Cum sa fie scump la privat? Nu e nimic de ascuns. Sunt 12-14 copii la clasa, cu 10 profesori. 500 euro pe luna. Aproape 8.000 lei castiga un profesor, salariu brut. Sunt patru mese pe zi.

Avantajele unui sistem privat.

Toate avantajele din lume. Copiii care vin sunt cei ai caror parintii isi permit sa plateasca taxa. Vin si copii problema. Copiii cu sensibiitate emotioanala care nu o primeste intr-o clasa cu 36 de copii. El acolo nu este ascultat si nu se poate dezvolta. Sunt si parinti care au ca prioritate educatia si fac eforturi sa il aduca la o scoala privata. Se galopeaza intruna. Si evaluarea mi se pare un pic construita rau.

De ce fug copiii de sport?

Programa de educatie fizica nu este tocmai respectata.

Au aparut si programe de educatie alternativa, dar nu au o continuitate.

Homeschooling-ul in Romania nu este autorizat. Step by step iar nu este. Acolo, continuturile se fac prin alte metode si acolo iar este volum mare.

In programa noastra este trecuta si educatia civica si despre sanatate. Am psihologul scolii, alternez cu profesorul de istorie. Ma uitam ca se vrea ca orele sa fie reduse, dar va ramane acelasi volum marit.

 

Antena 3 a lansat joia, de la ora 15.00, un nou proiect, antena3.ro LIVE, cu Maria Coman”, un format săptămânal de interviuri exclusiv online, care va aborda temele momentului şi le va analiza împreună cu cei în măsură să ofere răspunsuri.

Înregistrările dezbaterilor pot fi găsite și pe canalul de Youtube antena3ro.

×
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close