Antena 3 CNN Actualitate 1 din 2 adulţi a luat această bacterie şi nu are simptome. "Majoritatea oamenilor trăiesc cu ea şi nici nu ştiu că o au. În timp, poate să dea cancer"

1 din 2 adulţi a luat această bacterie şi nu are simptome. "Majoritatea oamenilor trăiesc cu ea şi nici nu ştiu că o au. În timp, poate să dea cancer"

Infecţia cu bacteria Helicobacter pylori nu este una lipsită de riscuri. Gastroenterologul Theodor Voiosu ne explică despre cum ne putem proteja de această infecție, dar și cum o tratăm. 1 din 2 adulți are Helicobacter și, din păcate, putem trăi chiar toată viața cu această bacterie fără să știm. 

1 din 2 adulţi a luat această bacterie şi nu are simptome. "Majoritatea oamenilor trăiesc cu ea şi nici nu ştiu că o au. În timp, poate să dea cancer"
Sursa foto: Antena 3
de Milena Niță    |    23 Oct 2020   •   10:15

"La nivel global, infecţia cu Helicobacter pylori (HP) este o problemă de sănătate reală, e principala cauză de ulcer gastroduodenal, de gastrită şi duodenită şi e recunoscută ca un promotor al cancerului gastric", a atras atenţia medicul Theodor Voiosu, vineri, la rubrica Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea, de la Antena 3.

La nivel individual însă, riscul este ceva mai mic, astfel că nu toţi cei care au luat această bacterie se pot îmbolnăvi de cancer.

Mulţi bolnavi care au bacteria HP nu prezintă simptome

"Nu fiecare pacient care are Helicobacter pylori va dezvolta cancer gastric, nici pe departe, dar infecţia trebuie tratată", mai spune medicul.

Problema este că mulţi dintre cei care au această infecţie nu prezintă simptome. Atunci când semnele apar, ele se pot manifesta fie ca dureri abdomnimale, jenă dureroasă la nivelul stomacului sau dureri puternice, ca cele din ulcer.

Cum se transmite infecţia cu virusul Helicobacter pylori

Este foarte important ca la aceste simptome să mergem la medic şi să ne tratăm. "În caz contrar, există posibilitatea unui ulcer cu posibilitate de sângerare sau chiar perforaţie, şi ele pot fi ameninţătoare de viaţă.

Pe termen lung, o mică parte din pacienţii care suferă de această infecţie pot ajunge să dezvolte cancer gastric", atenţionează dr. Voiosu.

Bacteria poate să provoace cancer digestiv, dacă nu e tratată

În ce priveşte incidenţa cazurilor de infectare cu bacteria Helicobacter pylori, nu sunt date exacte pentru România, dar ea este foarte răspândită. Se estimează că, la nivel global, 1 din 2 sau 1 din 3 adulţi a trecut prin această infecţie sau încă o are.

"Majoritatea oamenilor trăiesc liniştiţi cu bacteria şi mulţi nici nu ştiu că o au", a precizat medicul. De aceea, la primele simptome digestive este bine să mergem la doctor pentru a ne testa, să vedem dacă avem această infecţie.

În cazul în care ea există, se poate trata medicamentos şi este bine de ştiut că alcoolul în exces şi fumatul pot amplifica efectul nociv al bacteriei.
 

×
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close