Antena 3 CNN Actualitate Când iubirea pentru un copil bolnav se transformă în minuni pentru restul lumii. Adelina Toncean, o poveste despre miracole

Când iubirea pentru un copil bolnav se transformă în minuni pentru restul lumii. Adelina Toncean, o poveste despre miracole

Adelina Toncean a pus bazele proiectului "Avionul roz", prima ambulanţă aeriană din România care transportă copii bolnavi în străinătate, pentru operaţii. Un om a făcut un pod aerian cu spitalele din Europa şi din lume fără să primească sprijin de la stat.

Când iubirea pentru un copil bolnav se transformă în minuni pentru restul lumii. Adelina Toncean, o poveste despre miracole
de Maria Coman    |    01 Dec 2020   •   23:10

Când te întâlnești prima dată cu Adelina Toncean nu îți dai seama ce forță stă în ea.

Și apoi afli că acum 17 ani, pe când avea 25 de ani, lucra în asigurări și visa la vacanțe, a citit în ziar povestea unui băiețel, a lui Cristi.

Scria așa „micuțul Cristi are nevoie de o operație complicată la Cluj, dar și de multă iubire pentru că a fost părăsit în spital la 3 săptămâni”.

Și de aici s-a schimbat totul. Adelina l-a luat pe Cristi acasă, deși toată lumea i-a spus să nu facă asta, pentru că e un copil foarte bolnav, care nu va trăi mult. Și totuși a trăit până la 14 ani, mult mai mult decât se așteptau medicii.

"Pentru fiecare viaţă trebuie să luptăm aşa cu are fiecare nevoie. Este despre importanţa pe care o dai vieţii respective, când o crezi atât de importantă, nu este despre cât de mare efort fac eu ca să o păstrez. Fac tot ceea ce ţine de mine ca lucrurile să se înâmple", spune Adelina Toncean, cea care a înfiinţat Asociaţia Blondie.

După moartea lui Cristi, imediat după aceea, ca printr-un miracol, în viața Adelinei a intrat Andrei. Al doilea copil al ei. Părăsit și el, bolnav și el.

L-a luat și pe el acasă și din fericire în cazul lui a fost posibilă o operație care l-a salvat.

Și de aici încolo, Adelina a început să ajute și alți copii. A făcut asociația Blondie, pentru că așa îi spunea lui Cristi și spre ea au început să vină fel de fel de apeluri disperate ale unor părinți.

La începutul pandemiei, a organizat și primul zbor pentru un copil bolnav. Abia începuse carantina în Europa, copilul a plecat spre Italia și a rămas blocat în aer, pentru că spitalul nu mai voia să îl primească fără carantină. 

De atunci și până acum a organizat peste 20 de zboruri și spune că și-a dat seama că nu e suficient. E nevoie de un avion care să fie permanent pregătit de transport, nu doar funcție de disponibilitățile companiilor aeriene. Și de aici până la proiectul "avionului roz" nu a mai fost decât un pas. 

Acum, a început campania de strângere de fonduri, pentru că nu e ieftin cadoul acesta de Crăciun. A implicat deja o grămadă de oameni și e convinsă că în scurt timp ambulanța aeriană roz va fi pregătită pentru copiii din România.

Nimic nu pare să o oprească pe Adelina Toncean și nu e doar o figură de stil. Își dorește, în memoria fiului ei, să ajute pe oricine poate să ajute, cu orice poate să ajute. Și crede că e un privilegiu să fii atât de important în viața cuiva. 

#luamunavion e campania pentru care copiii își donează alocația. Pentru care gătesc alături de chefi. Pentru că da, știm cu toții, dreptul la viață al unor copiii din România a depins, depinde și va depinde, din păcate, uneori doar de transport. 

 

 

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close