Antena 3 CNN Actualitate Cetăţenii care au făcut vaccinul anti-COVID NU mai intră în carantină în România. Practic, introducem "paşaportul de vaccinare"

Cetăţenii care au făcut vaccinul anti-COVID NU mai intră în carantină în România. Practic, introducem "paşaportul de vaccinare"

O decizie incredibilă a fost luată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, care a decis ca persoanele care au făcut vaccinul anti-COVID (prima doză şi rapel) să nu mai intre în carantină atunci când pătrund pe teritoriul naţional.

Cetăţenii care au făcut vaccinul anti-COVID NU mai intră în carantină în România. Practic, introducem "paşaportul de vaccinare"
de Cristi Popovici    |    18 Ian 2021   •   19:40

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a luat luni mai multe măsuri, în contextul evoluţiei pandemiei de COVID-19. Printre ele, se aprobă o nouă listă galbenă, cu ţări unde incidenţa îmbolnăvirilor este ridicată, iar cetăţenii care se intorc din aceste ţări sunt obligate să intre două săptămâni în carantină.

Articolul 2 este însă o premieră pentru Europa, la acest moment, întrucât ţara noastră decide ca persoanele care au făcut vaccinul anti-COVID (prima doză şi rapel) să nu mai fie plasate în carantină la intrarea în ţară.

"Sunt exceptate de la măsura carantinei aplicabilă persoanelor care sosesc în România din țările/zonele de risc epidemiologic ridicat sau persoanelor contact direct ale unei persoane confirmate, acele persoane care au efectuat vaccinul împotriva virusului SARS-CoV-2 inclusiv cea de a 2-a doză și pentru care au trecut cel puțin 10 zile de la administrarea celei de a 2-a doză până la data contactului direct sau până la data intrării în România.

Dovada efectuării vaccinului, inclusiv data administrării celei de a 2-a doză se va realiza prin intermediul documentului emis de unitatea sanitară care l-a administrat, din România sau din afara țării", se arată în comunicatul Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Această dovadă devine practic un paşaport de liberă trecere la intrarea în România.

Puteţi citi tot documentul AICI!

"Este total împotriva legii şi împotriva firii să stabileşti asemenea restricţii. Este o obligativitate, este o impunerea asupra cetăţenilor. Poate unii doresc să se vaccineze şi nu au posibilitatea să o facă, nu înţeleg de ce sunt introduşi în această categorie. Acestă restricţie este una nelegală, din punctul meu de vedere, şi dacă va fi atacată la o instanţă de judecată, cu siguranţă nu va fi admisă. Până va fi atacată, toţi oamenii trebuie să se supună acestor reguli de restricţie", a declarat la Antena 3 avocata Laura Vicol.

"Este o măsură în linia celor din ultimele 8-9 luni. Au fost restricţii cu privire la cum circulăm. Este doar o etapă", a precizat senatoarea Simona Spătaru.

"Pe de o parte spunem că nu instituim două categorii de cetăţeni, pentru că nu ar fi constituţional, pe de altă parte vin aceste două categorii de cetăţeni, unii care nu mai intră în carantină dacă sunt vaccinaţi cu rapelul, şi alţii care continuă să intre pentru că nu a ajuns vaccinul la ei", a comentat situaţia jurnalistul Antena 3, Răzvan Dumitrescu.

 

×
Subiecte în articol: Paşaport COVID-19
Parteneri
Cu cât vor fi penalizați românii care se pensionează anticipat
x close