Antena 3 CNN Actualitate Liderii partidelor din Coaliţie se reunesc din nou, marţi, pentru a încerca să salveze alianţa de guvernământ

Liderii partidelor din Coaliţie se reunesc din nou, marţi, pentru a încerca să salveze alianţa de guvernământ

O nouă rundă de discuţii între liderii partidelor reprezentate în guvern are loc marţi, după ce întâlnirea de luni seară s-a încheiat fără un rezultat concret.

Liderii partidelor din Coaliţie se reunesc din nou, marţi, pentru a încerca să salveze alianţa de guvernământ
de Georgiana Adam    |    20 Apr 2021   •   09:39

În patru ore de discuții aprinse, PNL şi USR nu au dat înapoi iar liderii din Coaliţie nici nu au rupt înţelegerea dar nici nu au rezolvat criza.

USR a insistat ca premierul Florin Cîţu să plece de la şefia Executivului, în timp ce liberalii spun răspicat că este exclusă aceasta varianta.

Pe de altă parte, USR PLUS nu a formulat o propunere de ministru al Sănătății, pe locul rămas vacant după revocarea lui Vlad Voiculescu

"Toate partidele şi-au pus opțiunile pe masă. Este o coaliție care, prin discuții, a funcționat si pana acum. Cea mai bună opțiune pentru România este aceasta coaliție. Aștept nominalizarea la Ministerul Sănătăţii, portofoliul USR PLUS, pentru că avem de gestionat aceasta pandemie, este o situație dificilă", a spus Cîţu, luni.

Însă USR PLUS vrea să-şi securizeze miniștrii rămași astfel încât să nu mai poată fi revocați prin simpla decizie a premierului.

Propunerea USR PLUS: Premierul să poată revoca miniştri doar după consultări în Coaliţie

Formațiunea a propus ca premierul să nu mai aibă dreptul să demită un ministru, fără a cere voie - în prealabil - partenerilor din Coaliție.

Premierul arată însă că o astfel de cerinţă se situează deasupra legii fundamentale.

"Eu vă spun că sunt ok în a avea discuții, protocoale, atât timp cât eu îmi păstrez atributul constituțional. Nu poți să negociezi Constituția", a subliniat premierul, care nu crede că este cazul ca președintele Klaus Iohannis să intervină pentru aplanarea crizei.

Premierul Florin Cîţu are, în prezent, susținerea propriului partid, PNL, şi a partenerilor din UDMR, după cum a confirmat Kelemen Hunor, liderul acestei din urmă formațiuni.

"Trebuie sa vedem cum putem sa ieșim din acest impas. Ne-am asumat deziderate importante pentru țară si suntem oameni responsabili, maturi, cu experiență politică şi vom susține in cont această coaliție", a arătat Hunor.

×
Subiecte în articol: coalitie criza Klaus Iohannis
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close