Antena 3 CNN Actualitate Răspuns de la NATO pentru Radu Tudor, Antena 3: Comandament NATO în România, operaţional din 2022

Răspuns de la NATO pentru Radu Tudor, Antena 3: Comandament NATO în România, operaţional din 2022

Peste 9.000 de militari din 20 de ţări membre NATO participă la exerciţiul Steadfast Defender 2021, care se desfăşoară în zona Mării Negre, inclusiv pe teritoriul României. 

Răspuns de la NATO pentru Radu Tudor, Antena 3: Comandament NATO în România, operaţional din 2022
de Georgiana Adam    |    07 Mai 2021   •   12:46

Care este legătura dintre acest exercitiu şi consolidarea flancul estic al NATO, a răspuns purtătorul de cuvânt al Alianţei, Oana Lungescu, întrebării lui Radu Tudor. 

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: Acum voi merge la următoarea întrebare, pe care am primit-o pe mail, din România, de la Radu Tudor, de la Antena 3. Întrebarea lui este: care este relavanţa acestui exerciţiu pentru consolidarea flancului estic al NATO şi când va deveni operaţional Comandamentul Multinaţional din România? Presupun că se referă la Comandamentul Multinaţional Sud-Est.  

General-locotenent Brice Houdet, şeful de stat major al Comandamentului Suprem Aliat din Europa: Da, cred că cei de la Napoli pot răspunde la asta. 

Locotenent colonel James Scott, purtător de cuvânt Comandamentul Suprem Aliat de la Norfolk, Virginia: Din câte ştiu, domnule general, acest lucru se va întâmpla în 2022. Dacă greşesc, voi reveni cu informaţia corectă. 

General-locotenent Brice Houdet, şeful de stat major al Comandamentului Suprem Aliat din Europa: Mulţumesc. Referitor la modul cum este consolidat flancul estic al NATO, trebuie să vă spun că asta face parte din exerciţiu, deoarece, aşa cum am afirmat deja, am desfăşurat o parte din trupele angajate în exerciţiu în România. Însă vreau să declar din nou că suntem o alianţă defensivă. 

În acest an, ne concentrăm în special asupra Mării Negre. Însă totul funcţionează prin rotaţie, însă în alţi ani vom merge în zona Mării Baltice, putem fi în Europa Centrală, putem fi în Europa Occidentală, putem fi în Oceanul Atlantic. Prin urmare, mergem peste tot unde este teritoriul nostru. 

Oana Lungescu, purtătorul de cuvânt al NATO: Permiteţi-mi să completez. Comandamentul Multinaţional Sud-Est a ajuns la nivelul operaţional iniţial şi acesta va fi vizibil în cursul Exerciţiului Steadfast Defender 2021, care va reprezenta un moment semnificativ pentru ei şi este de aşteptat să devină pe deplin operaţional în anii următori. 

×
Subiecte în articol: NATO Oana Lungescu
Parteneri
Cât costă coșul de cumpărături cu două săptămâni înainte de Paște
x close