Antena 3 CNN Actualitate Interviu cu arheologul Gheorghe Petrov, despre cum decurg căutările pentru găsirea osemintelor a celor care au luptat cu regimul comunist

Interviu cu arheologul Gheorghe Petrov, despre cum decurg căutările pentru găsirea osemintelor a celor care au luptat cu regimul comunist

Mii de români care au luptat împotriva regimului comunist au fost omorâţi de autorităţile comuniste şi li s-a pierdut urma. Deşi statul român a părut că vrea să repare trecutul, prea puţine demersuri oficiale s-au făcut în acest sens. Un arheolog român a luat însă iniţiativa şi a început să caute de acum 15 ani, osemintele celor care au luptat cu regimul dictatorial.

Interviu cu arheologul Gheorghe Petrov, despre cum decurg căutările pentru găsirea osemintelor a celor care au luptat cu regimul comunist
de Iulia Gorgorin    |    26 Oct 2020   •   17:45

 Gheorghe Petrov este expert în arheologie medievală şi premodernă şi specialist în arheologia contemporană care privesteşte crimele de război.

Arheologul Gheroghe Petrov a început să cutreiere ţara alături de echipa sa, în căutarea celor care s-au opus comuniştilor

A făcut-o de-a lungul anilor şi fără sprijinul instituţiilor, mereu cu aceeaşi energie şi cu un singur gând. Acei oameni au existat, au avut curaj, iar povestea lor merită să fie spusă. 

Arheologul Gheorghe Petrov a vorbit în exclusivitate la Antena 3 despre cum a început iniţiativa de identificare a victimelor comunismului şi recunoaşte că trăirile cu care s-a confruntat nu au fost deloc ușoare.

''Ideea nu mi-a aparţinut personal. Ea practic a venit după înfiinţarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului printr-o hotorâre de Guvern, în decembrie 2005, pe vremea Guvernului Tăriceanu.

S-a înfiinţat această entitate juridică în care unul dintre activităţile principale de cercetare era căutarea şi identificarea locurilor de înmormântare a victimelor comunismului. Aici mă refer la oamenii care au fost executaţi fără judecată, fără sentinţă judecătorească emisă de Tribunalele Militare ale vremii, sau au fost executate prin sentinţe judecătoreşti sau a oamenilor care au murit în timpul detenţiei petrecute în lagăre şi închisori.

Activitatea de teren a început în vara anului 2006, cu cercetări în Cimitirul Săracilor din Sighet

Acolo se urmărea căutarea mormintelor demnitarilor ţării care au murit în penitenciarul din Sighet în 1955 (...) Oficial această activitate a început abia în 2006. Încercări au mai fost şi în anii anteriori, după 1990 făcute mai mult din inţiativa foştior deţinuţi politici.

Trăirile nu au fost uşoare, lucrurile au fost impresionante, atât pentru persoana mea cât şi pentru colaboratorii mei

Am văzut că putem să facem o minimă dreptate pe care trebuia să o facă autorităţile instituite ale statului începând imediat după 1990, ori, acest lucru s-a dorit să nu se facă. Efectiv, lucrurile acestea nu s-a dorit, pentru că aducând victima în prim plan, poţi să tragi la răspundere anumite persoane care se fac vinovate, pentru că au ordonat sau au executat astfel de crime'', a povestit arheologul la Antena 3.

×
Parteneri
România, de 20 de ani în NATO. Mesajul premierului Marcel Ciolacu
x close