Antena 3 CNN Actualitate Consilier al serviciului epidemiologic din ANSVSA, despre gripa aviară: „Nu trebuie să intrăm în panică”

Consilier al serviciului epidemiologic din ANSVSA, despre gripa aviară: „Nu trebuie să intrăm în panică”

În România a intrat carne de curcan provenind din fermele din Ungaria aflate în zona de restricţie din cauza gripei aviare.

Consilier al serviciului epidemiologic din ANSVSA, despre gripa aviară: „Nu trebuie să intrăm în panică”
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de S.T.    |    17 Ian 2020   •   19:29

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a fost notificată de Comisia Europeană cu privire la faptul că din fermele comerciale de păsări din Ungaria, aflate în zona de restricţie din jurul focarului de gripă aviară produs de tipul H5N8, au fost sacrificaţi curcani, iar produsele obţinute au fost livrate către mai multe state membre, printre care şi România.

Florica Durlea, consilier al serviciului epidemiologic din ANSVSA, a declarat vineri seară la Antena 3 că produsele care au ajuns în România nu erau din focarul de boală.

Păsările proveneau de pe o rază de 10 km în jurul focarului, a precizat ea.

„Nu trebuie să intrăm în panică. Virusul nu este patogen pentru om, dar în conformitate cu legislația europeană așa se procedează.

Absolut toate produsele care provin din astfel de zone se retrag de la comerț.

Este o procedură. Situația este sub control. În momentul în care am primit notificarea s-au format deja echipe”, a declarat Florica Durlea.

Alertă! Gripă aviară, din Ungaria în România

În regim de urgenţă, ANSVSA a dispus serviciilor sanitare veterinare de la nivel teritorial să acţioneze de urgenţă pentru identificarea tuturor beneficiarilor produselor în cauză, retragerea de la comercializare şi incinerarea acestora.

Citiți și: A început masacrul păsărilor. 17.000 de găini au fost incinerate în Maramureş, unde virusul gripei aviare a fost confirmat la o fermă

×
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close