Antena 3 CNN Actualitate Dan Voiculescu: Avem nevoie de un "ghid de utilizare responsabilă a criptomonedelor"?

Dan Voiculescu: Avem nevoie de un "ghid de utilizare responsabilă a criptomonedelor"?

Românii deţin în acest moment, peste 5 miliarde de dolari în monede virtuale. Este vorba despre o estimare, pentru că piaţa nu este suficient reglementată ca să existe statistici oficiale.

Dan Voiculescu: Avem nevoie de un "ghid de utilizare responsabilă a criptomonedelor"?
Sursa foto: Getty Images
de Georgiana Adam    |    18 Mai 2021   •   14:39

Pe de altă parte, nu toţi dintre cei care tranzacţionează criptomonede au toate informaţiile despre aceast domeniu. Şi, de cele mai multe ori, atunci când piaţa se contractă, suferă pierderi uriaşe pentru finanţele lor persoanale.

Bitcoin a fost creat în urmă cu 12 ani şi, de atunci, au apărut mii de alte monede virtuale.

În prezent, piața mondială a monedelor virtuale a depășit 2 trilioane de dolari şi, potrivit specialiştilor, în ciuda unor vulnerabilități obiective, s-ar putea consolida semnificativ în următorul deceniu.

Avantajele criptomonedelor sunt evidente. Vorbim, în primul rând, de descentralizare, aducă nu depind de o bancă sau autoritate centrală. Apoi, există sentimentul de democratizare, pentru că, în principiu, sunt accesibile oricui.

Şi nu în ultimul rând, pot fi folosite universal, pentru că nu aparţin unui stat şi nu au alt tip de limite sau granițe administrativ-fiscale. Pe de altă parte, dezavantajele sunt clare: monedele virtuale rămân volatile, nereglementate și extrem de vulnerabile la acțiuni de tip speculativ.

"Referitor la acest ultim aspect, cred că ar fi utilă o mică explicație elementară: în cazul majorității criptomonedelor, inclusiv al celor mai capitalizate (bitcoin, ethereum, dogecoin etc.), se presupune că există un număr extrem de mic de investitori care dețin mari procente din piață; în aceste condiții, ceilalți investitori sunt expuși la mișcările speculative ale “marilor deținători” care, în cazul în care decid un exit strategic, pot prăbuși întreaga piață. Mai concret, o monedă care valorează azi 4000 de dolari pe unitate ar putea ajunge la o valoare de sub 1 dolar pe unitate, în cazul unui exit masiv și al implicitei reacții în lanț provocate de acesta", a explicat profesorul Dan Voiculescu pe blogul său - danvoiculescu.net.

În prezent, se estimează că există câteva sute de mii de români care dețin monede virtuale, în valoare de peste 5 miliarde de dolari, iar tendința generală este de creștere exponențială.

"În aceste condiții, respectând dreptul investitorilor de a fructifica ceea ce consideră a fi o mare oportunitate, cred că ar fi utilă o campanie națională de informare cu privire la avantajele și riscurile investiției în criptomonede (ghid de utilizare responsabilă), din cel puțin 3 motive:

  1. Informațiile accesibile în acest moment în mediul virtual au, de obicei, un profund caracter subiectiv, reprezentând opinii ale unor părți direct interesate financiar în creșterea sau descreșterea valorii și volumului monedelor virtuale – așadar, riscul dezinformărilor este ridicat!
  2. Majoritatea investitorilor în criptomonede sunt persoane tinere și foarte tinere care, de regulă, își investesc toate resursele financiare disponibile, devenind astfel extrem de vulnerabile din punct de vedere social și economic.
  3. În ipoteza, absolut nedorită, a unor “crahuri”, este esențial ca autoritățile naționale să își păstreze credibilitatea în raport cu investitorii, evitând o iradiere a crizei spre sistemul financiar clasic", a scris profesorul Dan Voiculescu.

Profesorul consideră că este necesară chiar introducerea în programele școlare, încă din gimnaziu, a unor cursuri de "utilizare responsabilă a resurselor online".

×
Subiecte în articol: Dan Voiculescu
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close