Antena 3 CNN Actualitate De ce respinge Klaus Iohannis primul vaccin anti-Covid-19. A spus totul public

De ce respinge Klaus Iohannis primul vaccin anti-Covid-19. A spus totul public

Klaus Iohannis a anunțat miercuri că România nu va rezerva doze din vaccinul anunțat de Rusia ca fiind primul vaccin împotriva coronavirusului din lume. Klaus Iohannis a motivat spunând că nu există validări externe pentru soluția anunțată de Vladimir Putin.

De ce respinge Klaus Iohannis primul vaccin anti-Covid-19. A spus totul public
Sursa foto: Hepta
de Maria Teodorescu    |    12 Aug 2020   •   19:23

Klaus Iohannis a fost întrebat miercuri, în timpul conferinței de presă pe care a susținut-o la Palatul Cotroceni, dacă România ia în calcul achiziționarea unor doze din priumul vaccin împotriva coronavirusului, anunțat cu mare fast de Vladimir Putin.

"România este parte din Uniunea Europeană și încheie contracte cu entități din UE. NU există nicio validare externă pentru acel vaccin pe care l-ați menționat", a declarat Iohannis.

Klaus Iohannis a anunțat că România s-a înscris pentru achiziționarea a 10 doze de vaccin împotriva coronavirusului, atunci când acesta va deveni disponibil, pentru că deocamdată nu este nimic aprobat.

”E important pentru români de ştiut că la acest moment în UE nu există un vaccin aprobat. Însă UE sprijină mai multe proiecte de cercetare şi sperăm ca într-un viitor cât mai apropiat să beneficiem de un vaccin împotriva COVID-19. România e parte în acest efort şi s-a înscris în prima etapă pentru 10 milioane de doze de vaccin atunci când el va fi disponibil. Este o temă care din păcate va reveni. Este o temă care în mod uşor de înţeles produce îngrijorare, ne apropiem de alegeri locale, de începutul anului şcolar şi trebuie să ne asigurăm că sunt luate toate măsurile de protejare a oamenilor.”, a mai spus Iohannis.

De ce respinge Klaus Iohannis primul vaccin anti-Covid-19. A spus totul public

OMS privește cu scepticism vaccinul Rusiei

"Suntem în contact strâns cu Rusia şi discuţiile continuă. Precalificarea oricărui vaccin trece prin procedee riguroase. Precalificarea înseamnă examinarea şi evaluarea oricăror date obligatorii privind siguranţa şi eficienţa colectate în cadrul testelor clinice", a declarat Tarik Jasarevic, purtătorul de cuvânt al OMS, într-o videoconferinţă de presă, după ce a fost întrebat cum comentează declarația lui Vladimir Putin care a anunțat marți ”primul vaccin din lume împotriva noului coronavirus”.

Conform observaților de la OMS, vaccinul Rusiei a fost listat în faza 1 a studiilor clinice și nu se află printre cele 6 vaccinuri care au ajuns deja în faza a treia de dezvoltare, fiind cele mai avansate din lume.

×
Subiecte în articol: vaccin Rusia Klaus Iohannis
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close