Antena 3 CNN Actualitate Declarația unică 2020. Modificări importante și termenul-limită pentru depunerea ei

Declarația unică 2020. Modificări importante și termenul-limită pentru depunerea ei

Declaraţia unică se modifică din nou, de data aceasta pentru a face loc veniturilor obţinute din tranzacţionarea criptomodedelor. Celelalte venituri care trebuie declarate sunt cele realizate în străinătate, de exemplu chiriile şi dividendele, chair dacă acesteu sunt impozitate la sursă.

Declarația unică 2020. Modificări importante și termenul-limită pentru depunerea ei
22 Ian 2020   •   20:13

De asemenea, trebuie declarate veniturile obţinute în România din activităţi independente, drepturi de autor sau chirii. Anul acesta, termenul limită pentru depunerea declaraţiei unice este 16 martie.

Adrian Bența, consultant fiscal - "Nu este un element de noutate, e încă de anul trecut. Câștigurile din criptomonede sunt impozitate prin categoria veniturilor din alte surse, cu impozitul de 10% asupra acelor câștiguri. Însă probabil nu aceasta e vestea cea mare. Vestea cea mare este că avem termen 15 martie 2020 pentru acele persoane fizice care realizează venituri extrasalariale, deci nu salariații vor depune această declarație. Va fi depusă pentru închiderea exercițiului 2019, definitivarea impozitului pentru venitul pentru 2019, iar în același timp pentru venitul din 2020 vom depune o declarație unică cu ceea ce sperăm să câștigăm. E o categorie largă de persoane, persoanele care desfășoară activități independente, persoanele care au venituri din cedarea folosinței bunurilor, chirii, dar mai sunt și persoane care depun doar pentru situații cum ar fi obligația de plată a contribuției la sănătate sau acele persoane care nu au venituri, dar doresc să fie asigurate în sistemul public de sănătate".

"O mare modificare a fost în 2017, atunci când s-a făcut transferul asigurărilor sociale de la angajator la salariat. A fost una dintre modificările care se reflectă și în partea de venituri extrasalariale. Pentru cetățeanul de rând înseamnă mai mult stres, dar să nu uităm că a venit și cu o reducere de impozit, de la 16% la 10%. Dacă vrem să impozităm Bitcoin sau criptomoneda, trebuie și fiscalitatea să fie la fel de complicată ca acele venituri pe care le impozităm". 

Declarația unică 2020. Modificări importante și termenul-limită pentru depunerea ei

×
Subiecte în articol: bitcoin criptomoneda
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close