Antena 3 CNN Actualitate Educație Pe cuvânt, cu Ana Iorga. E corect să spui "distanțare socială" sau "distanţare fizică"?

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. E corect să spui "distanțare socială" sau "distanţare fizică"?

Pandemia de coronavirus a adus în limbajul zilnic o sintagmă foarte controversată, respectiv "distanţare socială". 

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. E corect să spui "distanțare socială" sau "distanţare fizică"?
Sursa foto: Antena 3
de M.Z.    |    25 Mai 2020   •   11:50

Formula a fost considerată nepotrivită de unii oameni, care spun că mai corect ar fi "distanţare fizică", pentru că e vorba de distanţa concretă pe care trebuie să o păstrezi faţă de cel de lângă tine, ca să evităm răspândirea virusului.

Astfel, distanţarea socială te trimite cu gândul la ruperea relaţiilor, la o răceală, la limitarea comunicării, şi nu este cazul. 

Cel mai important om care a avut opinie în acest sens poate fi considerat lingvistul britanic David Crystal. El a semnalat încă de la început acest lucru şi a spus că i se pare nepotrivit termenul de "distanţă socială".

E şi recomandarea OMS să spunem mai curând distanţare fizică, şi nu socială, pentru că departea fizică nu presupune şi o distanţare socială, a spus Ana Iorga, luni, la rubrica Pe cuvânt, de la Antena 3.

Alţii spun că termenul de "distanţare socială" este corect, pentru că implică reducerea întâlnirilor cu rude, prieteni, vecini şi limitarea ieşirilor în societate.

Pe cuvânt, cu Ana Iorga. E corect să spui "distanțare socială"?

×
Subiecte în articol: distantare sociala Pe cuvant
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu ar urma să îşi retragă candidatura
x close