Antena 3 CNN Actualitate Eroul zilei: Sfaturi vitale pentru a rămâne în viață pe munte

Eroul zilei: Sfaturi vitale pentru a rămâne în viață pe munte

Suntem în plină iarnă, a nins consistent la munte și am aflat aproape în fiecare zi la știri despre oameni care s-au aventurat pe creste și au rămas blocați în zone greu accesibile. Sunt situațiile cu care se confruntă, în această perioadă, salvatorii montani și este important să știm cum să evităm aceste momente dificile atunci când pornim în drumeții.

Eroul zilei: Sfaturi vitale pentru a rămâne în viață pe munte
Sursa foto: Facebook / Salvamont Romania
de Laura Dinu    |    22 Ian 2021   •   12:00

”Vreau să începem cu o chestiune care mi-a rămas în minte încă de când eram mic: când pleci pe munte, în primul rând trebuie sa respecți muntele. Și prin faptul că respecți muntele, poți înțelege multe lucruri... să nu arunci gunoaie, să nu te aventurezi pe un traseu dificil, să ne asigurăm că nu ne punem viața în pericol, că avem un echipament corespunzător pentru traseul sau pentru zona în care mergem, să fim foarte bine informați.  

Să anunțăm cabanierii sau echipele Salvamont, pentru că pe munte sunt foarte multe zone fără semnal și poate chiar în momentul acela intervine un fenomen natural sau ceva inevitabil și nu mai putem lua contactul cu persoane, cineva să știe de noi că suntem pe munte. 

Număr de urgență și aplicație 0Salvamont

La nivel național avem un dispecerat Salvamont. Numărul de urgență este 0SALVAMONT, se formează de pe orice telefon mobil. Apelul ajunge la dispeceratul național Salvamont, ei ne pot localiza, ne pot spune procentajul de la baterie, ne pot da foarte multe informații și inclusiv pot face legătura între victimă și echipa Salvamont care se află în zona respectivă. 

Mai avem o aplicație la nivel național care se numește tot 0Salvamont, se găsește și pe Android și pe IOS. Aplicația oferă mult mai multe informații decât un apel telefonic. Adică ne poate spune procentajul bateriei, o locație mai exactă, conform datelor GPS: În momentul în care dați, de pe aplicație, SOS, noi avem toate datele necesare ca să vă localizăm și să vă găsim în timpul cel mai scurt”, a declarat Ștefan Deaconescu, șef de serviciu Salvamont Dâmbovița.

Salvator montan de peste 13 ani, Ștefan a dezvăluit și ce l-a făcut să ia decizia de a merge pe acest drum. 

”În primul rând, meseria de salvator montan se face 70% din suflet, sau datorită pasiunii pentru munte, iar pasiunea pentru munte am moștenit-o de la tatăl meu. Mi-a plăcut să fac sport, am avut și atracția asta pentru a salva oamenii, a face un bine în comunitate”, a concluzionat Stefan Deaconescu pentru Antena 3. 

×
Subiecte în articol: Eroul Zilei
Parteneri
Sondajul care lămureşte mascarada politică
x close