Antena 3 CNN Actualitate O colecţie de 30 de expresii româneşti care se învârt în jurul verbului "a bate" au sensuri diferite. De ce le place românilor "bătaia"

O colecţie de 30 de expresii româneşti care se învârt în jurul verbului "a bate" au sensuri diferite. De ce le place românilor "bătaia"

O colecţie de expresii româneşti care se învârt în jurul verbului "a bate" a fost prezentată marţi, la Antena 3.

O colecţie de 30 de expresii româneşti care se învârt în jurul verbului "a bate" au sensuri diferite. De ce le place românilor "bătaia"
Sursa foto: Antena 3
de Georgiana Adam    |    01 Dec 2020   •   12:30

Ana Iorga a trecut în revistă, la rubrica Pe cuvânt, nu mai puţin de 30 de expresii româneşti care au la bază cuvântul "bate", dar au sensuri total diferite.

Printre acestea, se numără: "bate covoarele", "bate drumul", "bate câmpii", "bate vântul", "bate la uşă", "bate textul la maşină", "bate fierul cât e cald". 

De asemenea, "mă bat pantofii", "ne bate la fotbal", "bate apa-n piuă", "mă bate gândul", "îmi bate inima", "îşi bate gura degeaba", "bate la ochi" sau "bătut de soartă".

O colecţie de expresii româneşti se învârt în jurul verbului "a bate"

"L-a bătut Dumnezeu", "bată-te norocul!", "viaţa bate filmul", "gura bate...", iar lista continuă.

Un alt termen folosit cu sensuri diferite este "hoţ". Deşi la prima vedere poate părea ciudat, atunci când spunem "hoţoman", nu ne mai gândim la un infractor.

Termenul este utilizat în special când ne referim la copii şi la năzdrăvăniile pe care le fac aceştia.
 

×
Subiecte în articol: Pe cuvant bate
Parteneri
SUA au dislocat în România cel mai nou sistem antidronă
x close