Antena 3 CNN Actualitate Fenechiu a mai pierdut o bătălie. Cererea privind excepţia de neconstituţionalitate, respinsă definitiv de ICCJ

Fenechiu a mai pierdut o bătălie. Cererea privind excepţia de neconstituţionalitate, respinsă definitiv de ICCJ

Fenechiu a mai pierdut o bătălie. Cererea privind excepţia de neconstituţionalitate, respinsă definitiv de ICCJ
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    17 Iul 2013   •   13:32

Relu Fenechiu a mai pierdut o bătălie în justiţie. Completul de cinci judecători de la instanţa supremă a respins miercuri, definitiv, cererea lui Relu Fenechiu privind o excepţie de neconstituţionalitate care nu a fost admisă de judecătorii din dosarul "Transformatorul" şi care pe 12 iulie l-au condamnat la cinci ani de închisoare cu executare, potrivit Mediafax

 
La ultimul termen de judecată din dosarul "Transformatorul, pe 4 iulie, avocatul lui Relu Fenechiu a cerut instanţei să sesizeze Curtea Constituţională cu o excepţie de neconstituţionalitate prin care se arăta că actul normativ care reglementează atribuţiile Gărzii Financiare sunt în contradicţie cu mai multe articole din Constituţie şi cu articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului.

Cei trei judecători din complet au respins cererea, decizia fiind atacată cu recurs de Relu Fenechiu. 
 
Completul de cinci judecători de la instanţa supremă care a judecat recursul lui Fenechiu a respins cererea ca nefondată, decizia fiind definitivă.
 
Avocatul lui Relu Fenechiu, Gheorghiţă Mateuţ, a susţinut, la Completul de cinci judecători, că raportul Gărzii Financiare care a stat la baza condamnării clientului său este nelegal, pentru că a fost făcut de angajaţii instituţiei doar în baza documentelor provenite de la Direcţia Naţională Anticorupţie.
 
Apărătorul lui Fenechiu a explicat că prin articolele vizate se permite preluarea unor mijloace de probă într-o procedură ce excede procedurii penale, scăpând de sub controlul garanţiilor care trebuie să însoţească principiile directoare ale procesului penal. Mateuţ a spus că excepţia are relevanţă totală asupra fondului procesului, pentru că "rechizitoriul întocmit în cauză se fundamentează pe raportul Gărzii Financiare din 21 iunie 2010, pe care instanţa de judecată l-a apreciat ca mijloc de probă şi în considerarea căruia a respins alte probe solicitate în apărare".
 
Avocatul a precizat că, pe 4 iulie, instanţa a respins probele cerute de apărarea lui Fenechiu, precum efectuarea unei expertize tehnice şi a unei expertize financiar-contabile.
 
Fenechiu a arătat în faţa instanţei că el este acuzat că a vândut produse scumpe, nefolosibile şi că a produs un prejudiciu, dar aceste lucruri au fost constatate în raportul Gărzii Financiare. Fostul ministru de la Transporturi a spus că unele dintre documentele acestui raport se referă la obiecte, transformatoare ce au fost între timp vândute de SISEE Moldova la preţuri mai bune decât cele de achiziţie, astfel că nu înţelege de unde se mai poate constata un prejudiciu.
 
Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a fost condamnat, vineri, de instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", iar fratele acestuia, Lucian, a primit o pedeapsă tot de cinci ani de închisoare cu executare, decizia nefiind definitivă.
 
În urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din funcţia de ministru al Transporturilor. 


 

×
Subiecte în articol: Relu Fenechiu
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close