Antena 3 CNN Actualitate Fii la putere! Oraşul Sulina - liniştit, misterios şi plin de legende

Fii la putere! Oraşul Sulina - liniştit, misterios şi plin de legende

Fii la putere! Oraşul Sulina - liniştit, misterios şi plin de legende
01 Iul 2015   •   19:28

Fii la putere! Antena 3 este aici, chiar la tine în oraş! Timp de două săptămâni, toate vedetele noastre străbat ţara cu caravana Antena 3. La 10 ani de la înfiinţarea postului nostru, cei mai cunoscuţi ziarişti din România vor intra în casă nu doar prin intermediul televizorului. Îi veţi vedea pe ziariştii voştri favoriţi în centrul oraşului, în parc, la terasă, la cumpărături. Vin să spună povestea oraşului şi a oamenilor săi. Nu ezitaţi să staţi de vorbă cu ei şi să faceţi selfie-uri pe care mai apoi să le postaţi pe pagina de Facebook Antena 3 România.

Fii la putere!

Caravana Antena 3 "Fii la putere!" a ajuns şi la Tulcea. Oana Stancu, Radu Tudor, Iulia Zgripcea şi Maria Linda sunt la această oră în oraş. La 21:30 vă veţi puteţi întâlni cu ei în Piaţa Civică. Până atunci, vedem povestea oraşului Sulina, singurul oraş din ţară cu port la Dunăre şi Marea Neagră, într-un material realizat de colega noastră Iulia Zgripcea.

Atraşi ca de undiţa unui pescar, am plecat să descoperim o parte din frumuseţile ce alcătuiesc paradisul Delta Dunării. După o oră şi jumătate de mers cu o navă rapidă pe Dunăre, din portul Tulcea am ajuns în cel mai estic punct al Uniunii Europene, în singurul oraş din ţară cu dublu port, la Dunăre şi la Marea Neagră. Oraşul Sulina, liniştit, misterios şi plin de legende. Curioşi să-i descoperim istoria, ne-am oprit asupra celei mai vechi clădiri din zonă: Farul Muzeu, înalt de 17 metri şi vechi de 145 de ani. 

Aproape de Farul Muzeu, pe malul Dunării, se află cea mai impunătoare clădire a Sulinei, mândrie locală şi naţională. Palatul Comisiei Europene a Dunării poartă şi acum însemnele bombardamentului din Primul Război Mondial.

Dacă ajungi în Sulina, nu poţi sa nu treci pe la Uzina cu Turnul de Apă, construită din bani donaţi de Casa Regală a Olandei. Castelul de apă şi rezervorul au fost recondiţionate însă păstrează structura nituită din secolul al nouăsprezecelea, când sudura nu era posibilă.

De la Turnul de Apă, am mers să vedem Catedrala Deltei, a cărei piatră de temelie a fost pusă chiar de Regele Carol I şi Regina Elisabeta, în urmă cu mai bine de un secol. <(ilustratie 00:14:53:17-00:15 :02:00   00:26:42:16-00:26:52:00)> 

Călătoria noastră în Sulina se apropia de final. Mai aveam însă un loc de văzut, undeva la marginea oraşului, aproape de plaja de la Marea Neagră.  „Un amestec de religii, neamuri, limbi scrise pe cruci, obiceiuri şi meserii", asa cum a descris scriitorul Petre Covacef cimitirul din Sulina. Si un loc plin de legende, cum aveam sa descoperim noi.

Am părăsit Sulina cu povestea piratului în minte. La bordul şalupei, pe drumul de-ntors spre Tulcea, Dunărea ne-a prins în mrejele ei. Spre ora apusului am ajuns la gura de vărsare a braţului Sulina, primul loc în care soarele îşi împleteşte razele cu pâmânt românesc. Sunt trei întinderi de apă, ca trei Românii, care se unesc şi devin una. Barca noastră înaintează cu viteză. În spate lăsăm Dunărea, în faţă privim marea, iar în dreapta Golful Musura. Nu vorbim între noi. Privim doar, cu un amestesc de emoţie, recunoştinţă şi tristeţe.


×
Subiecte în articol: Fii la putere
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close