Antena 3 CNN Actualitate Premierul Cîţu promite: "De la 1 iunie vom avea măsuri de relaxare pentru românii din toate zonele"

Premierul Cîţu promite: "De la 1 iunie vom avea măsuri de relaxare pentru românii din toate zonele"

Premierul Florin Cîţu a declarat marţi, înainte de a pleca la Bruxelles, că de la 1 iunie vor exista măsuri de relaxare "pentru românii din toate zonele", menționând că sunt în discuţie mai multe scenarii, inclusiv în ceea ce privește evenimentele private.

Premierul Cîţu promite: "De la 1 iunie vom avea măsuri de relaxare pentru românii din toate zonele"
de Adrian Iclozan    |    11 Mai 2021   •   12:54

Florin Cîţu a subliniat că în București rata de infectare a coborât sub 1,5 la mie, ceea ce atestă succesul campaniei de vaccinare.

"Singurul lucru care s-a modificat în ultima lună a fost această campanie de vaccinare. Este singurul element nou care explică evoluția ratei de infectare din România, ceea ce înseamnă că și presiunea pe spitale a scăzut, că suntem mai aproape de a reveni la normalitate.

Avem dozele necesare și nu avem nicio scuză să nu atingem ținta pe care ne-am propus-o la 1 iunie pentru a ne relaxa sau a face un pas important către relaxare. Pandemia va trece, contează acum să pregătim resursele pentru ceea ce urmează”, afirmă premierul.

El nu a dat, însă, detalii despre reducerea restricțiilor, precizând doar că acest proces va fi gradual, că la 1 iunie va avea loc doar un prim pas al procesului de relaxare, dependent de atingerea pragului de 5 milioane de persoane vaccinate, şi că, de la 1 august, urmează o altă etapă de relaxare.

"Încă nu am vorbit despre cum se vor lua aceste măsuri de relaxare. Discutăm mai multe scenarii pe care le avem pe masă. Ceea ce este important de înțeles pentru toți românii este că de la 1 iunie vor exista relaxări pentru toți românii, indiferent de zona în care sunt”, a spus Cîţu.

Prim-ministrul merge la Bruxelles pentru discuții asupra Planului Național de Redresare şi Reziliență (PNRR) cu oficialii Comisiei Europene, în condițiile în care ministrul Investițiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, se află deja în capitala Belgiei, pentru același subiect.

"Pandemia va trece. Trebuie să pregătim economia pentru ce urmează. Merg acolo (la Bruxelles, n.r.) pentru a-i asigura pe partenerii europeni că acest guvern va face şi reforme. PNRR are o parte de reforme şi o parte de investiții. Mesajul meu e că România are priorități pe care le dorește incluse în PNRR", a explicat el, adăugând că dorește să se asigure că finanțarea prin PNRR, 29,2 miliarde de euro, va merge în sectoarele cu cea mai mare productivitate.

Ministrul Sănătății: 5 milioane de români complet imunizați până la 1 iunie este o țintă imposibilă

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, consideră că nu este posibil ca România să ajungă la cinci milioane de persoane vaccinate cu două doze în actualul ritm de vaccinare

Mihăilă a precizat că până în luna iunie e posibil să fie cinci milioane de români vaccinați cu prima doză, dar nu cu ambele doze.

“Este posibil ca până la mijlocul lunii iunie să avem cinci milioane de persoane care sunt vaccinate cu prima doză. Pentru a atinge imunizarea completă, este nevoie de două doze şi de un anumit interval de timp scurs de la a doua doză.

Nu este posibil în acest ritm de vaccinare să ajungem la 5 milioane până în luna iunie, până la mijlocul lunii iunie, dar este posibil să ajungem la 5 milioane cu prima doză și prima doză conferă un oarecare grad de protecție", a explicat Ioana Mihăilă.

×
Subiecte în articol: Florin Cîțu relaxare
Parteneri
Răsturnare de situaţie în intenţia de vot la alegerile locale
x close